MINUT ĆUTANJA U UN: Netanijahu iskritikovao sporazum sa Iranom (VIDEO)

Netanijahu je izrekao kritike na račun vlada širom sveta što slave taj sporazum, koji su lideri svetskih sila označili trijumfom međunarodne diplomatije. Izraelski premijer je podsetio na holokaust i istakao da njegova zemlja odbija da ćuti, iako se države širom sveta pripremaju da primene taj sporazum

  • 13

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu danas je oštro kritikovao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom u obraćanju na zasedanju Generalne skupštine UN i za govornicom je, u znak protesta, ćutao skoro minut.

IZRAEL GRADI JOŠ JEDNU OGRADU: Zbog džihadista, barijera na granici i sa Jordanom!

On je izrekao kritike na račun vlada širom sveta što slave taj sporazum, koji su lideri svetskih sila označili trijumfom međunarodne diplomatije. Izraelski premijer je podsetio na holokaust i istakao da njegova zemlja odbija da ćuti, iako se države širom sveta pripremaju da primene taj sporazum.

- Nije lako protiviti se nečemu što su prihvatile najveće sile sveta. Ali tokom naše istorije jevrejski narod je naučio visoku cenu ćutanja. Odbijam da ćutim - rekao je Netanijahu, istakavši: "Dani kada je jevrejski narod ostao pasivan, suočen s genocidnim neprijateljim, ti dani su prošli."

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Netanijahu je mesecima kritikovao sporazum s Iranom i danas je to uglavnom ponovio, optuživši zemlje koje ga podržavaju i rekavši da žmure pred iranskom agresijom prema Izraelu.

Odgovor ovog tela, odgovor skoro svake vlade predstavljene ovde je bio apsolutno ništa. Potpuna tišina. Zaglušujuća tišina - rekao je Netanijahu i posle te rečenice ćutao 40 do 45 sekundi zureći u salu punu diplomata.

- Da su iranski lideri radili na uništenju vaših zemalja, možda biste bili manji entuzijasti u odnosu na sporazum - rekao je on.

Pozivajući lidere da pomno proveravaju iranski režim, Netanijahu se zarekao da će Izrael učiniti "sve što mora da brani" svoju državu i narod.

Veći deo njegovog govora bio je fokusiran na osudu nuklernog sporazuma, ali je takođe kritikovao UN što stalno osuđuju Izrael.

Dan ranije je palestinski predsednik Mahmud Abas govorio u UN i objavio da Palestince više ne obavezuju sporazumi s Izraelom, uključujući i sporazum iz Osloa koji je utro put mirovnom procesu. Netanijahu je odgovarajući optužio Abasa da se udaljava od svake šanse za mir.

- Spreman sam da momentalno obnovim direktne pregovore sa Palestinskom upravom bez ikakvih preduslova - rekao je izraelski premijer.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realni

    1. oktobar 2015 | 21:13

    Pa sta radite jadnim Palestincima i imate obraza nesto reci. Daj Boze da Vam izdobri.

  • Suljo

    1. oktobar 2015 | 21:11

    Netanijahu je 100% u pravu.

  • Bobadilla

    2. oktobar 2015 | 04:58

    Gledaj sto mu zlo izvire iz ociju,slika sama govori sve..Predstavnik Lucifera na Zemlji.Sodoma i gomora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA