NOVI ZAKON U NEMAČKOJ: Roditelji ne moraju da kažu kog pola im je dete!

Roditeljima dece rođene bez jasno određenih genitalija će na ovaj način biti lakše da registruju svoje dete u knjigu rođenih bez neprijatnosti koje bi trpeli usled obaveznog određenja pola

  • 6

Nemačka će u petak, 1. novembra postati prva zemlja na svetu koja će omogućiti roditeljima da ostave prazno polje za određenje pola svog deteta u matičnoj knjizi rođenih

NEODREĐENI POL: Deca koja nisu ni muško ni žensko

Kako je rečeno u avgustu, ovaj korak je preduzet radi legalizacije priznanja za interseksualne individue ili decu koja su rođena bez jasno odredivog pola. 

Roditeljima dece rođene bez jasno određenih genitalija (jedno od 1.500 dece) će na ovaj način biti lakše da registruju svoje dete u knjigu rođenih bez neprijatnosti koje bi trpeli usled obaveznog opredeljenja za neki pol.

- Ovo će biti prvi put da zakon prizna ljude koji nisu ni žene ni muškarci već i jedno i drugo. Registracija u knjizi rođenih prolaziće bez ovakvih informacija. Ljudi koji se ne uklapaju u tradicionalne kategorije moći će da odahnu - kaže profesorka Konstanca Plet.

Foto: AP Foto: AP

Ranije ove godine Ujedinjene nacije su osudile operacije koje služe "normalizaciji", s obzirom na to da ovakve operacije koje treba da stvore "muško" ili "žensko" novorođenče obično donose mnogo više štete nego koristi.

Zabranjuju Vini Pua jer je hermafrodit? (VIDEO)

- Ovo je interesantan potez, ali nije dovoljan. Nepotrebne i štetne operacije će se i dalje vršiti na deci koja nemaju određeni pol, a imati dete koje nije "jasno klasifikovano" će još dugo biti smatrano nepoželjnim - kaže direktor organizacije "Jednakost za lezbijke, gejeve, biseksualce, trans i interseksualne ljude u Evropi" Silvan Aguis. 

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acko

    5. oktobar 2015 | 14:05

    ..tamo nedje'na Balkanu,pitali jednog oca koji je dobio blizance.. ..oli'su jednojajčani ili dvojajčani..! a'on veli: ja znam da je jedno dvojajčano a drugo žensko..

  • Драгица

    5. oktobar 2015 | 12:46

    Не знају шта хоће.Joш мало па ће свако себи измишљати пол.

  • Dalmatinac

    5. oktobar 2015 | 12:50

    Odnese vrag i tavu i jaja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA