NEODREĐENI POL: Deca koja nisu ni muško ni žensko

Nemačka je prva evropska zemlja koja će roditeljima dozvoliti da svoju bebu po rođenju registruju u matične knjige kao "neodređeni pol"

  • 0

Nemačka je prva evropska zemlja koja će dopustiti da se deca rođena s karakteristikama oba pola registruju kao "neodređeni pol". Roditeljima će biti dopušteno da u izvodu iz knjige rođenih polje za oznaku pola ostave prazno, čime se u javnom registru stvara kategorija neodređenog pola.

Promena je uvedena kako bi se smanjio pritisak da roditelji moraju brzo da donesu odluku o neophodnim operacijama prilagođavanja pola kod novorođenčadi.

- Ovo će biti prvi put da zakon priznaje da postoje osobe koji nisu ni muško ni žensko ili su oboje, ljudi koji se ne uklapaju u tradicionalne pravne kategorije - rekla je Konstance Plet, profesorka prava na Univerzitetu u Bremenu.

Iako zakon stupa na snagu u petak, još postoje pitanja kako će izgledati život bez zakonski određenog pola.

- U nemačkim pasošima, u kojima sada u kućici za pol postoji oznaka M za muškarce i F za žene, uskoro će biti dopuštena i oznaka X - izjavio je portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo kaže da je ovaj zakon namenjen roditeljima novorođenčadi i ne rešava složeni problem interpolnih osoba, u šta su uključeni brakovi i građanska partnerstva. LGBT zajednicu zabrinjava i to kako će deca stavljena izvan kategorije pri rođenju funkcionisati u životu, koji se u velikoj meri temelji na polnom binarnom sistemu.

- Postoje odvojene sportske aktivnosti za dečake i devojčice i mnogo takvih stvari. Zakon to ne menja. Još se ne stvara prostor da interpolne osobe budu ono što jesu - rekao je Silvan Agius, direktor ILGA-Europe, organizacije koja je matična za sve LGBT zajednice.

Stručnjaci procenjuju da se na svakih 1..500 do 2000 dece rađa jedno neodređenog pola.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA