AMERIKANCI SE IZVINJAVAJU, ŽRTAVA SVE VIŠE: Za sada 20 poginulih u bombardovanju BOLNICE u Avganistanu! (FOTO) VIDEO)

U napadu koji su Ujedinjene nacije osudile kao "neoprostivo i moguće kriminalno delo", ranjeno je najmanje 37 ljudi, a usmrćeno 20

  • 15

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da je broj poginulih u bombardovanju bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu povećan na 20!

OBOREN AMERIČKI AVION: Najmanje 11 poginulih - TALIBANI TVRDE: Naši mudžahedini su ga srušili!

U napadu koji su Ujedinjene nacije osudile kao "neoprostivo i moguće kriminalno delo", ranjeno je najmanje 37 ljudi.

TALIBANI OSVOJILI STRATEŠKI VAŽAN GRAD: Ekstremisti porazili avganistanske vlasti!

- 12 članova osoblja i najmanje sedmoro pacijenata, među kojima je troje dece je poginulo, a 37 ljudi je ranjeno. Ovaj napad predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava - navodi MSF.

U međuvremenu, komandant američkih snaga u Avganistanu, Džon Kempbel, izvinio se predsedniku te zemlje Ašrafu Ganiju, saopštila je Ganijeva kancelarija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe, saopštenje o napadu na bolnicu Lekara bez granica, izdao je američki sekretar za odbranu Eš Karter, koji je naveo da je čuo da se bolnica u Kunduzu našla na udaru vatre i da se ona nalazi u oblasti u kojoj se poslednjih nekoliko dana vode intenzivne borbe protiv talibana.

Karter je obećao opsežnu istragu o ovom, kako je rekao, tragičnom incidentu, koja će biti vođena u saradnji s avganistanskim vlastima, piše "Gardijan".

MSF je ranije saopštila da je njeno osoblje besomučno telefonom zvalo vojne zvaničnike NATO u Kabulu i Vašingtonu, tokom sat vremena koliko je trajalo bombardovanje bolnice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prva bomba pala je na bolnicu oko 2.10 ujutru, a osoblje MSF pozvalo je zvaničnike NATO u Kabulu u 2.19, a vojne zvaničnike u Vašingtonu nekoliko minuta kasnije. Bombardovanje je nastavljeno do 3.13 časova.

MSF je takođe navela da je bombardovanje bolnice nastavljeno i u periodu od 30 minuta nakon što su o tome obavešteni zvaničnici u Vašingtonu i Kabulu.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Avganistanaca i stranaca. Lekari bez granica su saopštili da je bolnica tokom vazdušnog napada pogođena više puta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako avganistanske vlasti tvrde da su preuzele kontrolu nad Kunduzom od talibana, borbe između dve strane se nastavljaju.

Talibani su u ponedeljak osvojili Kunduz i grad su držali pod kontrolom sve do četvrtka, kada su ih potisle vladine snage.

MSF navodi da je tačna lokacija bolnice dostavljena vlastima i u Kabulu i u Vašingtonu u više navrata u proteklih nekoliko meseci, uključujući i ovu nedelju, da se ne bi našla u uzajamnoj vatri te dve strane.

Pogledajte video kako izgleda bolnica u Kunduzu posle američkog bombardovanja:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. oktobar 2015 | 23:28

    Pa i oni su americka kolateralna steta,kao sto su bile i srpske bolnice i Rts.Oni su zverske ubice.

  • Coa

    3. oktobar 2015 | 23:33

    Sta drugo ocekivati od americke bagre!

  • Enzo

    4. oktobar 2015 | 15:05

    Njihovi piloti samo gledaju da sto prije istovare teret i vrate se nazad u McDonalds. Ovo je cisti primjer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA