PUTIN TROŠI MILIJARDE NA SIRIJU: Otkriveno odakle mu novac za vazdušne napade!

Zapadne zemlje su nametnule Rusiji sankcije u aprilu ove godine, pa je Moskva prisiljena da alocira sredstva iz tajnog fonda, i to čak 60 milijardi dolara

  • 29

Rusija je u poslednjih šest dana, koliko traju napadi na Islamsku državu u Siriji, u tu zemlju poslala na stotine vojnih trupa, borbenih aviona, helikoptera, tenkova i teške artiljerije, kao odgovor za zahtev predsednika Bašara al-Asada. Ruski predsednik Vladimir Putin alocirao je čak 60 milijardi dolara iz tajnog fonda kako bi ubrzao gomilanje svoje vojske na sirijskoj granici, usprkos činjenici da i ruska ekonomija polako tone.

Ruska intervencija u Siriji dovela do ujedinjenja terorističkih organizacija?

RUSKA VREMENSKA PROGNOZA ŠOKIRALA SVET: "U Siriji sutra lepo vreme za bombardovanje" (VIDEO)

Zapad je nametnuo Rusiji sankcije od aprila prošle godine, zbog navodne potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, a one su koštale Rusiju najmanje 40 milijardi dolara. Vrednost rublje od tog trenutka pada, kao i cene nafte, a milijarde dolara vredna imovina napustila je zemlju.

SVIĐA MI SE ŠTO PUTIN BOMBARDUJE ISLAMSKU DRŽAVU DO BESVESTI: Donald Tramp podržao rusku intervenciju u Siriji

Ruska ekonomija je u recesiji, za koju se predviđa da će trajati do kraja 2016. godine. Moskva je u 2014. godini iz budžeta za odbranu potrošila 84 milijarde dolara, prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu, što je treći najveći budžet nakon Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a u prva tri meseca ove godine Putin je već potrošio čak pola svog budžeta za celu godinu.

Foto: Tanjug/AP/RIA-Novosti Foto: Tanjug/AP/RIA-Novosti

Zbog sankcija nametnutih od strane zapadnih zemalja, Moskva je prisiljena da alocira sredstva iz tajnog fonda, i to čak 60 milijardi dolara. Ovaj novac je deo federalnog budžeta, ali nije namenjen ni za jednu određenu svrhu.

KOPNENE TRUPE U SIRIJI: Generalni sekretar NATO tvrdi da je Putin rasporedio ZNAČAJAN broj vojnika!

I dok je Putin dosad bio uspešan u pokretanju ruske ekonomije, i nada se da će trošenje na odbranu pomoći da se još jednom pokrene, stručnjaci upozoravaju na lekciju koju je Rusija već jednom naučila tokom rata u Avganistanu, koji je "obezglavio" rusko poslovanje.

Stručnjak za finansije Igor Sutjagin je komentarisao otkuda Putinu toliko novca za vojne intervencije u Siriji.

- Rusija koristi novac iz budućnosti jer, umesto da novac koji sada poseduje ulaže u vredne projekte, Putin sada troši taj novac. Kremlj veruje da sada može rešiti ovaj problem, a potom će se ekonomija nekim čudom oporaviti, zbog porasta cene nafte. To i nije nemoguć scenario, u Kremlju se nadaju da će, ako budu uspešni u Siriji i oslobode strateški važne položaje, cena nafte opet skočiti, što će pomoći oporavku njihove ekonomije - kaže Sutjagin i dodaje da je politika Kremlja kratkovida, odnosno da podrazumeva rešavanje postojećih problema, a ne razmišljanje o budućima.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Njemu je postavljeno pitanje šta smatra da je konačni cilj koji Putin želi postići ulaganjem tolike svote novca u intervenciju u Siriji.

- Teško je govoriti o konačnom cilju, jer ne postoji jasna strategija. Zadrži li se Rusija u Siriji do decembra, zapadne zemlje vrlo će teško produžiti sankcije nametnute zbog krize u Ukrajini, budući da neće hteti da nanesu štetu svom savezniku u borbi protiv Islamske države. A budu li sankcije ukinute, to će uvelike pomoći ruskoj ekonomskoj situaciji - objašnjava Sutjagin.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: aljazeera.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopi

    6. oktobar 2015 | 12:11

    I sta je tu cudno? On ima fondove koje legitimno koristi, a jenkiji non stop stampaju dolare dabi financirali teroriste.

  • Ševarice

    6. oktobar 2015 | 14:40

    E jeste on sarađuje samo sa zapadom pa sankcije imaju uticaja, vidi se i koliko. U Rusiji se neprekidno gradi, evo sad su krenuli da spasu Bliski Istok, Rublja vredi isto kao i pre godinu dana. Neka USA laže i dalje sebe i ostale, samo da se ne iznenade jednog jutra!

  • топлистанадреалиста

    6. oktobar 2015 | 14:27

    Скинуо са штрика!!!...... ето одакле му лова! Шта неког брига одакле браћи лова? У сваком случају богатији су и јачи од запада!! Очигледно! Само савез са Русијом и Белорусијом!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA