GRAD ZA MENTALNO OBOLELE: "Polovina grada je luda, a polovina će tek poludeti" (VIDEO)

"Društvo mentalne anomalije doživljava opasnim, ali istina je da su oni češće žrtve nasilja nego što su sami nasilnici"

  • 3

Grad Gel (Geel) u belgijskoj provinciji utočište je stotinama mentalno obolelih pacijenata koji inače borave u psihijatrijskim ustanovama, a kada ovde dođu smešteni su u domove u kojima se porodice brinu o njima. Ovo je praksa ovog grada već stotinama godina. 

"Polovina Gela je luda, a druga polovina će tek poludeti", šala je na račun ovog belgijskog grada. Na prvi pogled, Gel obiluje prekrasnim vidicima i umirujućim rekama, ali ako "bacite pogled" na trgove i kafiće zapazićete da su u njima u najmanju ruku ekscentrični stanovnici.

LANCIMA ZA KREVETE I DRŽALI U IZLOGU: Ovako su se ponašali prema mentalnim bolesnicima u 17. veku!

Sve to je počelo kao tradicija očuvanja sećanja na patnje svete Dimfne, irske princeze, za čijeg se oca verovalo da je poludeo i prisilio ćerku na neželjeni brak. Kako bi izbegla očevu naredbu Dimfne je pobegla u pokrajinu Flanders, ali otac je pronašao i poslao u Gel, gde se do danas smatra sveticom i zaštitnicom.

Po njenom pregledu je sve više hodočasnika dolazilo u Gel, tako su polako organizovali prenoćišta, koja su se ubrzo pokazala nedovoljnim pa su stanovnici počeli da primaju putnike u svoje kuće. Porodica koja bi udomila hodočasnike primala je određenu materijalnu pomoć od grada.

U ovaj belgijski grad mogu da dođu  i slobodno žive svi pacijenti osim onih koji pate od psihoze i šizofrenije, a primaju i decu sa poteškoćama u učenju. Stanovnici radije prihvataju neobično ponašanje, pre nego što žele da ga leče, a gosti su slobodni da dođu i odu kad god žele.

- Stav koji imamo prema drugačijima od nas manje-više je utemeljen na našoj percepciji koja je gotovo uvek povezana sa strahom i skepsom jer ne znamo kako da se prema njima odnosimo. Nakon što proširimo vlastite vidike svi problemi nestaju i možemo da počnemo da zaista doživljavamo te ljude - kaže istoričar Mark Džej koji je kao istraživač posetio Gel.

HOROR U BOLNICI: Medicinski tehničar pretukao pacijenta na psihijatriji?

Ova praksa u Gelu traje još od 14. veka, kada su se stanovnici prvi put otvorili prema mentalno obolelima. 

- Društvo ovakve anomalije doživljava opasnim, ali istina je da su oni češće žrtve nasilja nego što su sami nasilnici - kaže Džej.

Stanovnici Gela ponose se svojom terapijom,jer oni puštaju pacijente da vode svoje živote ne izdvajaju ih i etiketiraju.

Pogledajte video: 

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs/Izvor:24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa sta ce oni jadni

    7. oktobar 2015 | 13:36

    Oni nisu mogli da biraju.I verujte mi to su bolji i zdraviji ljudi u glavi od onih ludaka na farmi koje gledate svaki dan...

  • Junak

    7. oktobar 2015 | 13:52

    Beograd na vodi

  • Coa

    7. oktobar 2015 | 13:50

    Znaci polovina srbije je provincija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA