NEMA RAZLOGA ZA BRIGU: Mleko bezbedno i posle podizanja granice aflatoksina! (VIDEO)

- Moram da kažem da je nivo od 0,5 zastupljen u tri četvrtine zemalja ovog sveta - kaže Svetlana Glumac, direktor korporativnih i regulativnih poslova DFG

  • 2

Direktor korporativnih i regulativnih poslova DFG, Svetlana Glumac, objasnila je da je mleko i bezbedno za konzumaciju iako je nivo alfatoksina ponovo vraćen na 0,25 mikrograma.

Granica za aflatoksin u mleku spuštena na 0,25 mikrograma

- Mislim da je to dobra mera Radne grupe, koju je oformila Vlada još posle prve afere vezane za alfatoksin, a koja je bila politički instruisana. Nivo alfatoksina koji je juče podignut sa 0,05 (koliko je dozvoljeno samo u nekim zemljama EU) na 0,25 je nešto što smo imali tokom cele prošle godine. Ne zaboravimo da je nivo od 0,05 uveden tek u januaru ove godine - rekla je Glumac za beogradske medije, i dodala:

- Vlada Srbije je morala da izađe u susret proizvođačima, posebno malim jer ne želimo da poljoprivreda umre, da domaćini moraju da kolju svoju stoku jer ne mogu da prehrane porodicu - objašnjava Glumac i naglašava da vraćanje nivoa alfatoksina nikako ne šteti zdravlju.

Ona je istakla da nikada nije veidentirana nijedna bolest koja je u vezi sa alfatoksinom.

- Moram da kažem da je nivo od 0,5 zastupljen u tri četvrtine zemalja ovog sveta. Alfatoksin se meri se godinama, svi ga pijemo, rade se studije i nikada nije evidentirana nijedna bolest vezana za alfatoksin - priča Glumac i dodaje da očekuje da će Batut, Ministarstvo zdravlja i RFZO kasnije u toku dana bolje objasniti da je mleko bezbedno.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Troll

    8. oktobar 2015 | 04:17

    Hranite stoku ispravnom hranom, a ne plesnjivom pa ce i nivo toksina biti nizi. Edukujte "domacine" kako se stocna hrana pravilno cuva da ne bi budjala i redovno ih kontrolisite. A sto se klanja stoke i propadanja gazdinstva tice, tu ste gospodo vi na potezu sa povoljnim kreditima i subvencijama.

  • Dag

    8. oktobar 2015 | 13:39

    Posto seko - mleko?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA