Granica za aflatoksin u mleku spuštena na 0,25 mikrograma

Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije

  • 5

Stručna Radna grupa predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku M1 bude bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Preti besnilo i aflatoksin u mleku, upozoravaju bosanski stručnjaci

Taj predlog je donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, rekla je Bogosavljević Bošković.

Aflatoksin našli i u brašnu?

Ministarka je istakla da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina apsolutno zdravstveno bezbedno.

Ove godine nema aflatoksina u hrani i mleku!

- Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije - precizirala je Bogosavljević Bošković.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Ona je podsetila da je pomenutu Radnu grupu formirala Vlada Srbije, kako bi dodatno zaštitila primarne proizvođače mleka, a to telo čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.

Bogosavljević Bošković je napomenula da su resorno Ministarstvo i Vlada Srbije uveli niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, posebno male, sa jednom do devet krava, koji čine 97 odsto farmi u Srbiji.

Oni su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije, pa je Vlada Srbije uvela prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisala otkupom tržišnih viškova mleka.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Bogosavljević Bošković je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika.

Podsetimo, Vlada Srbije je 2013. godine odlučila da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa tadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu, što je inače standard u zemljama EU, na 0,5 mikorgrama po kilogramu.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.K.

    6. oktobar 2015 | 21:29

    ovo je sjajna vest za poljoprivrednike a ko se razume u alfa toksine zna koliko je ova kolicina beznacajna a mleko nase je vrhuskog kvaliteta a zastita nasih poljoprivrednika je od nacionalnog znacaja!

  • Jays

    7. oktobar 2015 | 08:03

    Svidjaju mi se komentari ljudi koji nece ni da procitaju o tome sta je aflatoksin, pa tek potom komentarisu. Bas bi voleo da vidim sastav "Strucne radne grupe" koja je to odredila. Odmah bi bilo jasno u cijem interesu je ovo uradjeno.

  • Jaaaaaa

    8. oktobar 2015 | 02:43

    Velukodusno se brine za nase zdravlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA