USKORO ĆE POČETI PLAĆANJE PRETPLATE RTS-u: Ko ne bude plaćao, dolaze mu izvršitelji!

Pretplatnika je oko 3,5 miliona, a njih bar 200-300.000 biće oslobođeno plaćanja, prema raznim olakšicama koje predviđa zakon

  • 34

Na osnovu stare pretplate građani duguju RTS-a više od 50 milijardi dinara, ali su sva ta potraživanja zastarela, jer je rok za naplatu 12 meseci.

Uskoro ćete plaćati 500 dinara taksu za RTS! Evo i kada

Zato sada žele da se osiguraju na vreme i obezbede bolje prinudne mehanizme. Ali, dok razmišlja o budućim dužnicima, RTS još nije rešio pitanje na koji način će uopšte naplaćivati TV taksu, koja treba da se uvede od januara 2016. godine.

Pretplatnika je oko 3,5 miliona, a njih bar 200-300.000 biće oslobođeno plaćanja, prema raznim olakšicama koje predviđa zakon, a ostali će morati mesečno da uplate 500 dinara.

Izvesno je da bi građani već do Nove godine trebalo da dobiju 12 uplatnica odjednom, za svaki mesec po jednu.

Nezvanično, u RTS-u nisu zadovoljni ovim rešenjem koje donosi Zakon o javnim servisima.

Kažu, mnogo bi efikasnije bilo kada bi uplatnica stizala svakog meseca, pa da se na njoj vide i sva zaostala dugovanja, da se svakog meseca obračunavaju. Još se nadaju da će im zakonodavac uslišiti primedbu i izmeniti zakon dok nije kasno.

Međutim RTS još ne zna ni kome treba da šalje uplatnice, nema bazu podataka, niti sredstva da uposli ljude koji bi tako nešto radili. Prema sadašnjem Zakonu o taksama, pošto nisu javno preduzeće niti državni organ, oni nemaju pravo da naplaćuju taksu.

Upravo zato javni servis je došao na ideju da se taksa za RTS pripoji računima za struju i to tako što će iznos na njima biti objedinjen, te se neće na računu videti taksa kao posebna stavka.

Foto: Flickr/flash.pro Foto: Flickr/flash.pro

Ali tu nastaje novi problem, jer nemaju osnova ni da naplaćuju usluge preko EPS-a ili nekog drugog javnog preduzeća, jer u Zakonu o javnim servisima jasno piše da sami moraju da naplaćuju ovaj namet. Što znači da bi morao da se promeni zakon da bi neko mogao da naplaćuje u ime javnog servisa.

RT Vojvodina i RTS već su zajednički kreirali novu uplatnicu za TV taksu. Ona najviše podseća na opštu uplatnicu kakvu građani dobijaju uz račun za porez ili komunalije.

Iz RTS-a poručuju da kako god se ova pravna problematika oko takse završila, za one građane koji se ogluše o zakonske obaveze spremaju efikasniju proceduru od dosadašnje, jer ne žele da ponovo dođu u situaciju da im pretplatu plaća samo 20 odsto stanovništva.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    8. oktobar 2015 | 11:24

    Cekajte,ako se struja iskljucuje kad ne platis,ako se telefon iskljucuje kad ne platis itd. zasto bi mi za televiziju dolazili na vrata i plenili stvari..?!Iskljuci mi brate kanal i cao..I tako 20% stanovnistva gleda taj kanal jer im je program toliko zastareo da sem vesti nista novo ne pustaju..

  • Jadranin

    8. oktobar 2015 | 10:44

    Nametnuli nam. Neka nam omoguce blokadu RTS, kao normalnim ljudima. Necau da gledam i da imam rts.RTS je uvek bio i ostao samo javni servis Beograda a ne SRBIJE. Zato oni neka plate ako hoce ja necu.Trazim da se po pitanju RTS izjasni narod a ne politicari.

  • Damir

    8. oktobar 2015 | 11:28

    Redovno plaćam televiziju, imam IPTV, još dodatno moram mesečno da izdvojim 500 dinara za dva kanala?? Čista pljačka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA