PREDLOG BUDUĆEG GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Do punoletstva, majci trećeg deteta - plata iz budžeta!

Pravo na nadoknadu neće imati samo majke koje su u braku, već sve one koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna

  • 14

Predlogom budućeg građanskog zakonika majke će imati pravo na mesečnu naknadu do punoletstva trećeg deteta, a visina sume iz demografskog fonda zavisiće od mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Budući srpski građanski zakonik obavezaće državu da podstiče rađanje mesečnom isplatom majkama sa troje dece.

Majke će ovo pravo imati do punoletstva trećeg deteta, a da li će mesečna suma biti simbolična ili će biti neka vrsta plate za majke odlučiće Vlada Srbije, koja treba da osnuje demografski fond.

AKO SI SAMOHRANA MAJKA, MORAŠ BEBU DATI NA USVAJANJE: Ovo je surovi zakon u Južnoj Koreji!

Građanski zakonik propisuje da ta suma treba da bude u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srbije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Retroaktivne isplate neće biti, pa će majke sa troje punoletne dece ostati uskraćene za svoj doprinos natalitetu.

- Pravo na mesečnu nadoknadu imaće i žene koje već sada imaju troje dece. Na primer, ako treće dete ima 17 godina kada građanski zakonik stupi na snagu, majka će imati pravo na nadoknadu još godinu dana, to jest do punoletstva trećeg deteta - rekao je Ratko Slijepčević, član vladine radne grupe za izradu građanskog zakonika.

DEČAK (11) BEZ IČIJE POMOĆI PORODIO MAJKU: Dočekao sam svog malog brata! (VIDEO)

Još se ne zna koliko bi bila mesečna suma koju će majke dobijati, ali Slijepčević se slaže da ne bi trebalo da bude simbolična.

Pravo na nadoknadu neće imati samo majke koje su u braku, već sve one koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a razmatra se i mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima sa troje dece.

Takođe, pravo će imati i majke koje su zaposlene, ali i one koje nisu u radnom odnosu.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • georgi

    10. oktobar 2015 | 09:20

    Koliko vise pricate i samo ponavljate isto unazad par meseci? Ima li neko da kaze konkretno je li gotov predlog zakona, kada ulazi u skupstinu i kada se ocekuje njegovo usvajanje. Ovako ste samo kao papagaji, ponavljate, obmanjujete i dizete prasinu koju bacate n arodu u lice. Prekinite vise s tom posom praksom, i ne pisite vec poznate stvari ili se informisite u potpunosti i iznesite to javno sto je zaista bitno i konkretno , od vaznosti za ljude. Ajd zdravo.

  • Duki

    9. oktobar 2015 | 15:47

    Samo da i ovo ne bude jedno od predizbornih obećanja pa posle vuk pojeo magarca

  • Naravno da treba i to pod hitno

    9. oktobar 2015 | 16:29

    Ovakav zakon bi podstakao radjanje dece i sprecio belu kugu od koje nestajemo kao narod.A drzava to treba da spreci ako zelimo da opstanemo kao narod i na tome mora da se radi kako bi se to sprecilo i motivislao malde bracne parove da prave vise dece.Inace nestacemo.Ovo je odlican predlog i treba da se ovako nesto uvede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA