USTRUČAVATE SE DA DOJITE U JAVNOSTI, ONA VAM PORUČUJE: Mame, to je vaša stvar!

- Ako izvadite siku na javnom mestu uglavnom vas niko neće ni gledati, ponekad ćete dobiti nežan pogled, nekada će ga neko skloniti, ali najčešće se neće desiti baš ništa - kaže Tamara

  • 20

Iako je potrebno još podsticati, svest o prednostima dojenja nije potpuno izgubljena. U prilog tome da su ljudi svesni koliko je ono značajno za zdravlje dece govori i priča jedne mame koja je svoje dete dojila na svakom mestu u Beogradu, a reakcije građana su iznenađujuće i ohrabrujuće po svaku ženu koja se ustručava da to radi u javnosti. 

BUDUĆE MAME: Dojenje nije dobro samo za bebu, već i za vas!

Članica Udruženja "UdruŽene " Tamara Dragović, koja je i sama dojila pet i po godina na svim mogućim mestima – u restoranu, autobusu, u parkovima, tržnim centrima, na izložbama, u pošti, banci i baš nikada nije doživela ništa ružno, provela je dan sa drugom mamom u gradu i to stavila na papir.

NEĆU DA DOJIM: Odluka ove mame uzburkala je internet

Foto: UdruŽene, Tamara Dragović Foto: UdruŽene, Tamara Dragović

- Mnoge moje prijateljice imaju ista iskustva kao ja. U želji da vas podržim ako se pitate šta je to što bi moglo da se desi ako izvadite siku na javnom mestu da nahranite svoju bebu, najčešći odgovor je NIŠTA! Baš ništa. Uglavnom vas niko neće ni gledati. Ponekad ćete dobiti nežan pogled, nekada će neko skloniti pogled, ali najčešće se neće desiti baš ništa - kaže Tamara koja nam je dozvolila da prenesemo njenu priču.

Foto: UdruŽene, Tamara Dragović Foto: UdruŽene, Tamara Dragović

Kako bi svoje iskustvo prenela i na druge mame, ona je sa jednom, koja takođe doji svog sina gde se nađe u momentu kad je gladan:

- Fotografisala sam ih na javnim mestima u autentičnoj atmosferi. Otišle smo tramvajem do pijace, kupile sve što nam treba, popile sok u jednom kafiću u Strahinjića-bana i rastale se. Fotografisala sam ih kad je dojila i baš ništa se nije desilo. U tramvaju ih niko nije ni pogledao, bili su u svom ružičastom mehuru i bili su divni, u Skadarliji smo dobile dva pogleda, jedan neutralni i jedan nežni sa osmehom.

Pošto se ni na pijaci nije desilo ništa i baš niko nije gledao u njih, Tamara se odvažila da pita prodavce šta misle o tome.

- Čika koji prodaje banane je slegao ramenima i rekao: "Pa to je normalno”. Jedna teta je imala isto mišljenje - rekla je ona.

Foto: UdruŽene, Tamara Dragović Foto: UdruŽene, Tamara Dragović

VAŠA BEBA JE ONO ŠTO JEDETE! Trudnice, shvatite ovo ozbiljno, a evo i zašto (FOTO)

Odlazak u ozloglašenu “silikonsku dolinu”, prema njenim rečima, bio je eksperiment, jer je, kako kaže, to mesto gde većina dekoltea otkriva mnogo više grudi nego kada dojite bebu.

Foto: UdruŽene, Tamara Dragović Foto: UdruŽene, Tamara Dragović

- Sele smo, naručile sok i kafu, uživale u divnom danu. Zatim smo pitale konobara da li je okej da ona tu doji, dobile smo potpuno isti odgovor: "Pa naravno, to je normalno, neke mame doje ovde u bašti, neke se sklone unutra, koja kako želi." Ni tamo niko nije obratio pažnju na nas. Drage mame dojenje je vaša stvar - poručuje Tamara.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    15. oktobar 2015 | 16:42

    Ne mogu da verujem da u anketi čak što posto misli da je nepristojno dojiti u javnosti , za mene je ok da majka doji svoje dijete bilo gdje to ne treba osuđivati, dijete je važnije od svega i treba ga nahraniti kad god je potrebno.

  • Hm

    15. oktobar 2015 | 17:06

    Ne shvatam svrhu i poentu dojenja dece na javnim mestima. Mene, kao i vecinu ljudi, je mama dojila kod kuce (i to cak do godinu i po dana) i evo me zive i zdrave. Koja je sad fora da se dete hrani na svakom cosku na svakih pola sata,jel?Smatram ovo jos jednim silovanjem i smaranjem od strane feministkinja. I da,nije mi prijatno da npr. u poslasticarnici dok jedem sladoled neko prekoputa mene vadi grudi.

  • branislAv

    15. oktobar 2015 | 17:20

    A kada Vi pojedete nesto od brze hrane na ulici to nije nepristojno ili sta? Jako razocaravajuce misljenje javnosti o necemu potpuno prirodnom bilo gdje u svijetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA