BUDUĆE MAME: Dojenje nije dobro samo za bebu, već i za vas!

Ukoliko ste u drugom stanju još uvek niste doneli konačnu odluku da li ćete svoje dete od trenutka kada dođe na svet hraniti vlastitim mlekom ili veštačkim formulama, ovaj članak vam može pomoći da napravite pravi izbor

  • 2

Dojenje može dvostruko da smanji rizik razvoja postporođajne depresije, objavili su britanski naučnici posle istraživanja u kojem je učestvovalo oko 14.000 mladih majki.

Kod svake desete žena se, posle porođaja, razvije postporodajna depresija, ali istraživanje naučnika s Kembridža je pokazalo da taj rizik opada za 50 odsto kod svake majke koja počne da doji, piše portal Pliva.

Stručnjaci razloge za to vide u hormonu dobrog raspoloženja koji se luči pri proizvodnji mleka, ali se rizik udvostručuje kod žena koje žele da doje, a pokaže se da to ne mogu.

- Dojenje ima pozitivan učinak, ali nažalost postoji i druga strana medalje, jer majke koje žele da doje, a ne mogu, imaju najveći rizik za postporođajnu depresiju u svim grupama - kazala je jedna od autora istraživanja Maria Jakovu, istakavši da se ovim ženama mora posvetiti posebna pažnja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    22. avgust 2014 | 20:03

    imam bebu od 4 meseca i dojim je, ima na fejsu grupa «moja podrska dojenju» super je i mnogo mi je pomogla

  • Sanja

    22. avgust 2014 | 18:30

    Ja sam dojila dok nije pocela da griza, ali sam pocetak je tezak za one mame kojima nije objasnjeno sta da rade u pojedinim situacijama, ali se treba izboriti i nastaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA