Iako ima ALGI, voda u Užicu MOŽE DA SE PIJE?

U proteklih 12 meseci jednom mesečno ispituje se kvalitet vode u navedenoj akumulaciji i pritokama, kao i sediment podno jezera

  • 1

U akumulaciji Vrutci, kod Užica, ponovo je došlo do pojave algi, izjavio je danas Tanjugu član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Dragoljub Kostić.

Šta je to MINERALNI SASTAV VODE i kako razumeti šta to piše na etiketi?

On je istakao da Užičani, ipak, piju ispravnu vodu jer se grad, podsetio je, već godinu i po dana vodom snabdeva iz alternativnog izvora.

- Pre dva meseca uočeno je grupisanje algi u jednom pojasu, na dubini od sedam do osam metara ispod površine jezera. Nakon poslednjeg merenja obavljenog pre tridesetak dana uočeno je njihovo razgradjivanje i širenje ka površini vode - napomenuo je Kostić.

Prema njegovim rečima, stručnjaci iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i Biološkog fakulteta rekli su da je to očekivano i naveli da će do kraja godine sprovesti još dva ispitivanja kako bi doneli konačan zaključak o tim dešavanjima.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Kostić je naglasio da se u proteklih 12 meseci jednom mesečno ispituje kvalitet vode u navedenoj akumulaciji i pritokama, kao i sediment podno jezera.

Užice se, podsetio je, u poslednjih godinu i po ne snabdeva pijaćom vodom iz vrutačke akumulacije, već iz alternativnog izvora, odnosno Sušičkog vrela.

Foto-ilustracija: Foter/jJoost Nelissen Foto-ilustracija: Foter/jJoost Nelissen

Direktorka užičkog Zavoda za javno zdravlje dr Biljana Mijović rekla je danas Tanjugu da je voda u Užicu bakteriološki, mikrobiološki i hemijski ispravna.

- Voda sa Sušičkog vrela je pod našom stalnom kontrolom kao i ovaj izvor, apsolutno je bezbedna, tako da žitelji grada na Đetinji nemaju razloga za brigu - istakla je ona.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA