OPASNO TROVANJE PEČURKAMA PO SRBIJI: Zbog gljiva završili u bolnici, jedan pacijent u TEŠKOM STANJU!

Gljivari upozoravaju da kiše, koje padaju ovih dana, veoma pogoduju rastu pečuraka u šumama Pomoravlja, Resave i Levča, pa lekari tog dela Srbije očekuju nova trovanja

  • 0

Na Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Ćupriji primljeno je dvoje pacijenata iz okoline Rekovca i Svilajnca, koji su se otrovali pečurkama. Pored njih, simptome trovanja imaju i njihovi članovi porodica. 

Šefica tog odeljenja dr Dragana Todorović Ilić precizirala da jedan od njih primljen u teškom stanju.

- Pacijent iz okoline Rekovca primljen je u petak uveče u teškom stanju, sa simptomima trovanja, adekvatno je zbrinut u dežurnoj službi, a zatim i na odeljenju, njegovo stanje je sada zadovoljavajuće. Sutra će njemu biti urađene kontrolne analize i odlučeno o eventualnom puštanju kući - rekla je Todorović Ilić Tanjugu.

Drugi pacijent, starija žena iz okoline Svilajnca, primljena je u nedelju, sa lakšim simptomima trovanja pečurkama i trenutno je i stabilna.

Ova jela nikako ne smete da podgrevate! Otrovaćete se!

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Na simptome trovanja gljivama žale se i ukućani to dvoje pacijenata, međutim, njihovo stanje ne iziskuje hospitalizaciju. Pacijent iz okoline Rekovca ubrao je i spremio devet pečuraka, a pacijentkinja je navela da je jela neke bele i crvene pečurke - rekla je Todorović Ilić.

Ona nije mogla sa sigurnošću da kaže o kojim je pečurkama reč, ali je građane posavetovala da konzumiraju isključivo samo šampinjene.

OPASNO PO ŽIVOT: Na pijaci prodaju otrovne pečurke!

- Takođe, upozoravam da pečurke ne beru i ne jedu ih oni koji ih dobro ne poznaju. I starije osobe, koje često i lošije vide, teško ih prepoznaju, a ponekad i najiskusniji berači i gljivari pogreše. U prirodi pored jestivih rastu i otrovnice i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna gljiva, istakla je ona i podsetila da su prvi simptomi trovanja, mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i da se javljaju šest do 24 sata posle konzumiranja.

Obično se otruje cela porodica, odnosno svi koji jedu spremljene gljive, neko teže, a neko lakše u zavisnosti od količine toksične supstance koje su uneli, trovanje često ima smrtni ishod - podsetila je ona.

PAZITE ŠTA JEDETE: Nekoliko slučajeva trovanja pečurkama u Ćupriji!

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Gljivari upozoravaju da kiše, koje padaju ovih dana, veoma pogoduju rastu pečuraka u šumama Pomoravlja, Resave i Levča, pa lekari tog dela Srbije očekuju nova trovanja, jer ih stanovništvo često skuplja i bere i ukazuju da su dvoje pacijenata tek prvi koji su ove jeseni otrovani.

Najotrovnijom gljivom na domaćem području smatra se "zelena pupavka", njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, kuvanjem ili pečenjem, niti dužim držanjem u zamrzivaču, tvrde gljivari.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf. rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA