ZVANIČNO - VIRŠLE, PAŠTETE I SALAME IZAZIVAJU RAK! Dramatično obaveštenje Svetske zdravstvene organizacije

Stručnjaci SZO saopštili su danas da mesne prerađevine, a to su sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak creva kod ljudi, ali i rak pankreasa i prostate

  • 47

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), i zvanično je svrstala mesne prerađevine na listu proizvoda koje izazivaju rak. Na toj listi, koja je označena kao lista 1 iliti crna lista, nalaze se još samo duvan, azbest i dizel isparenja.

Stručnjaci SZO saopštili su danas i precizirali  da mesne prerađive, a to su sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak creva kod ljudi. Oni upozoravaju da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno - što je manje od dve kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog creva za 18 odsto.

JEDEMO SALAME OD HRANE ZA PSE: Evo kakve sve grozote stavljaju u njih!

Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, svrstala je obrađeno meso, poput viršli i šunke, u prvu grupu, zajedno sa duvanom, azbestom i dizelskim gasovima, za koje postoji "dovoljno dokaza" da mogu da izazovu rak.

- Za pojedinca je rizik od raka creva zbog konzumiranja obrađenog mesa mali, ali rizik raste sa količinom konzumiranog mesa - saopštio je doktor Kurt Štrajf, šef istraživačkog programa Agencije za istraživanje o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, a prenosi Rojters.

Foto: Foter/Flickr/krossbow Foto: Foter/Flickr/krossbow

SKANDAL: U Bosni uvoze staro, smrznuto meso i prodaju ga kao sveže!

Istraživanje IARC otkrilo je vezu između kolorektalnog karcinoma i konzumiranja mesnih prerađevina, ali se pominju i moguće veze sa rakom pankreasa i prostate.

Sa druge strane, crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u "verovatne" uzročnike raka iz grupe 2A, u kojoj je još glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida. Ono je ostalo van crne liste, a stavljeno na listu 2, zbog ocene da nema dovoljno dokaza da je kancerogeno.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf. rs / Izvor. Rojters)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo neko iz mase

    26. oktobar 2015 | 13:56

    Otac mi umro od raka debelog creva koji je metastazirao na pankreas a nije hteo u zivotu ni da pogleda gore navedene namernice a kamo li daih jede!! Zato ... moz' da bidene a nemora da znaci!

  • Glas naroda

    26. oktobar 2015 | 16:38

    Sve dok su nase cukundede,pradede,dede i naravno babe, ocevi majke jeli slaninu tkz.sapunjaru i beli luk nisu znali ni za infarkt, ni za holesterol, niza masnocu u krvi, a od kada smo poceli da jedemo preradjevine sa koje kakvim otrovima nutritima i nitratima koje nemilice gurate u hranu poceli smo da obolevamo. Ocigledno treba vaditi Ameriku iz g...na pa progurazi GMO hranu, jer je kompanija koja radi GMO semena i hranu u velikoj dubiozi od nekoliko milijardi. Govedje meso treba da dobije primat, opet najveci proizvodjac Amerika. ZASTO KOLU NEPROGLASISTE NAJVECIM IZVOROM CANCERA-RAKA??? Nedirajte vi nama nasu prsutu,slaninu,cvarke a vi jedite vase djubre od GMO. Zato ste puni go..na i debeli ste ko svinje od vasih burgera i slicnog djubreta.

  • dia

    26. oktobar 2015 | 14:17

    Vama sve izaziva rak. Aj sad najbolje da nista ne jedemo I da zivimo od vazduha. Sta cete sutra reci? Da I voda izaziva rak?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA