OVAJ GRAD JE U SRCU PUSTOŠI, a postaće globalna sila zahvaljujući SJAJNOJ IDEJI (FOTO)

Nakon katastrofe u Černobilu, nemački fizičar Gerhard Knies izračunao je da bi svet mogao da koristi energiju koja se apsorbuje za samo nekoliko sati u Sahari. Izazov je ipak "uloviti" tu energiju i prevesti je do naseljenih mesta

  • 2

Marokanski grad Ouarzazate nalazi se na ivici Sahare i centar je "Oualivood" filmske industrije, gde su snimani kultni holivudski filmovi, ali i mesto na kome se gradi prvi kompleks za apsorpciju solarne energije

PREKO GOOGLE-A MOGU DA IMAJU MANJE RAČUNE ZA STRUJU: Ovo i Srbi jedva čekaju!

Ovaj grad sada nosi nadimak "vrata pustinje", a centar je dešavanja za još jedan "blokbaster". Ouarzazate je kompleks od četiri povezana solarna postrojenja koji će sprovoditi struju za više od pola Maroka. Projekat u Ouarzazeteu je ključna tačka marokanske ambicije da iskoristi pustinje i postane globalna supersolarna sila.

Kada se kompleks bude dovršio, ovo će biti mesto najveće koncentracije solarne energije na svetu, a prva faza Nur 1 će ići uživo sledećeg meseca. Tehnologija koja se koristi u kompleksu je ređa i skuplja od fotonanonskih panela koji se sada koriste širom sveta, ali će biti u stanju da proizvodi električnu energiju čak i kada Sunce zađe.

Potencijal koji pustinja ima poznat je godinama. Nakon katastrofe u Černobilu, nemački fizičar Gerhard Knies izračunao je da bi svet mogao da koristi energiju koja se apsorbuje za samo nekoliko sati u Sahari. Izazov je ipak "uloviti" tu energiju i prevesti je do naseljenih mesta.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Kada projekat bude gotovo, četiri fabrike u Ouarzazateu će biti iste veličine kao i glavni grad Maroka, Rabat. Marokanski ministar životne sredine Hakima el Haite, veruje da bi sunčeva energija imala isti uticaj na region u ovom veku, kao i proizvodnja nafte u prethodnom periodu.

- Mi nismo proizvođači nafte. Uvozimo 94 posto energije kao fosilna goriva iz inostranstva i to ima velike posledice za naš državni budžet. Kada smo shvatili koliki potencijal ima solarna energija, pomislili smo, što da ne? - rekao je el Haite.

- Već smo napravili transportne linije za obezbeđivanje struje u južnom delu države - rekao je Ahmed Barudi, direktor Društva investicionih energenata.

Ukoliko ostvare ovu ambiciju, tek treba da se vidi da li će biti moguće da se uspostavi efektivna saradnja između zemalja pri razmeni solarne energije.

- Verujemo da je moguće da izvozimo solarnu energiju u Evropu, ali veze koje su neophodne još uvek ne postoje - rekla je potparolka projekta.

Hajar Lakel, menadžer obezbeđenja i okoline, smatra da su probe već skoro gotove, te da će kompleks uskoro biti u funkciji.

APPLE NE PRESTAJE DA IZNENAĐUJE: Sledeći iPhone ćemo puniti pomoću Sunca?

- Završili smo sa gradnjom i sada ćemo videti kako ti projekti izgledaju kada počnu da se koriste. Slično je kao priprema za premijeru predstave - rekao je Hajar i dodao da će "globalna publika posmatrati sa interesovanjem".

Šta mislite, da li će solarna energija moći da zameni električnu u budućnosti?

Pogledajte video:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA