NE ZNA SE KOLIKO ĆE IZBEGLICA PREUZETI SRBIJA: UNHCR o načinu raspodele 50.000 migranata

Povodom jučerašnjeg dogovora na samitu u Briselu o otvaranju prihvatnih centara za 50.000 izbeglica duž zapadnobalkanske rute, Melita Šunjić iu UNHCR-a je navela da je verovatno reč o Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj i da tek treba da se vidi koliko će od toga preuzeti Srbija

  • 9

Još nije poznato kako će se raspodeliti broj izbeglica za prihvat u zemljama na zapadnobalkanskoj ruti migranata, kao ni koliko će od 50.000 mesta preuzeti Srbija, izjavila je danas Melita Šunjić iz UNHCR-a.

VULIN: Nije obaveza Srbije da smesti 50.000 migranata

Povodom jučerašnjeg dogovora na samitu u Briselu o otvaranju prihvatnih centara za 50.000 izbeglica duž zapadnobalkanske rute, Šunjić je u izjavi Tanjugu navela da je verovatno reč o Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj i da tek treba da se vidi koliko će od toga preuzeti Srbija.

- Još konkretno ne znamo. Međutim, posao je zapravo u Srbiji već započet - rekla je Šunjić i navela da su eksperti UNHCR za smeštaj i prihvatne centre obišli 10 lokacija koje su naznačile vlasti u Srbiji kako bi se videlo kako se može u što kraćem roku pripremiti smeštaj.

Šunjić je rekla da još nije odlučeno koje će se od tih 10 lokacija koristiti, a da su kapaciteti na tim lokacijama različiti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je navela, raduje što su se na jučerašnjem mini samitu u Briselu države dogovorile da će podeliti informacije i koordinarati tok izbeglica.

- Do sada je naročito Srbija uvek bila pogođena nekim jednostranim odlukama drugih susednih država koje su zatvarale granice, otvarale, usporavale pritok. Međutim, ako se te države na ruti dogovaraju ko, kada stiže, u kolikom broju, lakše je sve to koordinirati i u zimskim vremenskim uslovima - navela je Šunjić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izazov je, kako je navela, već tu, jer su noći hladne, bile su i velike kiše, ljudi su nervozni, mokri i u takvim vremenskim prilikama mora se brinuti o njihovom zdravlju.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Šunjić kaže da se broj izbeglica ne smanjuje, već raste, uprkos očekivanjima da će se sredinom ovog meseca njihov broj zbog loših vremenskih uslova smanjiti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Naprotiv, ima ih sad između 6.000 i 8.000, juče je oko 8.000 prešlo, prošli vikend čak 10.000 za jedan dan. To je vrlo veliki broj, ali sve u svemu sistem se uhodao, oni se registruju u Preševu, pređu onda u Šid i prema tome kako ih hrvatske vlasti propuštaju, onda prelaze na teritoriju EU - rekla je Šunjić.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aus

    26. oktobar 2015 | 19:19

    Srbijo ne preuzimaj ni jednoga nemas uslove a drugo oni nisu nasa briga .

  • Miki

    26. oktobar 2015 | 20:13

    Neka ih preuzmu oni koji su im stvorili teroriste..

  • realno

    26. oktobar 2015 | 19:11

    Migranti ne žele da ostanu u Srbiji,Srbi ne žele da oni ostanu u Srbiji.Stvar je jasna, Srbija ne treba da prihvati ostanak migranata na svojoj teritoriji.Neka idu kamo su krenuli,oni srećni mi još srećniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA