RADILI BAGERI: Završeno rušenje 45 nelegalnih objekata na Perućcu! (FOTO)

Pomoćnik ministra je istakao da će država od ukupno 1,5 miliona bespravnih objekata legalizovati sve što bude moglo da se legalizuje, ali da se to ne odnosi na objekte građene u parkovima prirode

  • 2

Na jezeru Perućac danas je završeno rušenje 45 objekata podignutih u zoni u kojoj je gradnja najstrože zabranjena, a pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandar Simić najavio je da će uskoro početi i uklanjanje objekata u dolini reke Uvac i na Kopaoniku, a potom i u Nacionalnom parku Ðerdap.

POČELA REKONSTRUKCIJA SLAVIJE: Krenulo rušenje privremenih objekata

Inspekcija Ministarstva donela je rešenja za uklanjanje ukupno 85 objekata na Perućcu, a vlasnici su 35 objekata uklonili sami, dok će preostalih pet objekata biti uklonjeno po pravosnažnosti donetih rešenja.

Za četiri objekta je podnet zahtev za legalizaciju, a za jedan je u toku upravni postupak.

Simić je prisustvovao rušenju poslednjih objekata na obali jezera, među kojima je bila i kuća vredna više od 100.000 evra i tom prilikom poručio je da objekti građeni na takvim mestima nikada neće moći da se legalizuju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Novi zakon o zakonjenju objekata (čije se usvajanje očekuje u novembru) ne predviđa leglizaciju ovakvih objekata koji se nalaze u prvoj zoni zaštite prirode i zato pozivamo sve građane da ne ulažu bespotrebno novac u gradnju takvih objekata - rekao je Simić Tanjugu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je istakao da će država od ukupno 1,5 miliona bespravnih objekata legalizovati sve što bude moglo da se legalizuje, ali da se to ne odnosi na objekte građene u prakovima prirode.

Akcija inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je započeta u petak i u njoj je srušeno ukupno 45 objekata.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Simić je rekao da na Đerdapu ima oko 70 bepravnih objekata.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pomoćnik ministra zadužen za inspekcijski nadzor je napomenuo da se uklanjanje objekata naplaćuje od njihovih vlasnika i da je zato bolje da ih, ukoliko mogu, sami uklone.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je naglasio da je 74 objekta na Perućcu uklonjeno na osnovu pravosnažnih rešenja donetih još 2010. godine, ali koja do formiranja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nikad nisu izvršena.

- Parkovi prirode su prirodna lepota i vlasništvo svih građana Srbije, a ne pojedinaca koji su samovoljno zauzeli javno dobro. Po završetku uklanjanja objekta, biće uređena i pešačka staza, a betonske klupe biće zamenjene drvenim, čime ćemo jezeru vratiti prirodan izgled - rekao je Simić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Simić je dodao da je država rešena da se izbori sa divljom gradnjom, što nijedna Vlada pre ove nije sprovela do kraja.

- Nastavićemo sa uklanjanjem bespravno podignutih objekata u parkovima prirode i najoštrije sankcionisati svaki budući pokušaj gradnje na ovakvim lokacijama - završio je Simić.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjanin

    27. oktobar 2015 | 20:02

    Kako je to grozno, neko je tu proveo detinjstvo i najlepse dane odrastanja a sad mu ruse... isto je na savi i dunavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA