STIGLA PRAVDA ZA INDIJANSKO PLEME: Proterani su pre 150 godina, a sada im Amerika vraća zemljište (FOTO)

Okrug Sonoma uložio je preko 2 miliona dolara u ovaj projekat, a pored toga što su uspeli da vrate zemljište Indijancima, obezbedili su slobodan pristup za turiste koji bi mogli da uživaju u lepotama prirode ovog dela kalifornijske obale

  • 8

Kalifornijski zemljoposednik vratio je zemljište oko kalifornijske obale indijanskom plemenu kome je isto oduzeto pre 150 godina.

9 citata indijanskog poglavice koji će vas naterati da se zapitate o današnjem društvu!

Mali i siromašni rezervat, koji je bio dom Kašia Band Pomo plemena, povećao se 18 puta i po prvi put u poslednjih 100 godina ovo indijansko pleme će opet loviti i živeti na obalama Pacifika.

Bil Ričardson nasledio je 688 ari veliko zemljište, koje je njegova porodica kupila 1925. godine, a ovo "parče" zemlje bogato je šumama, vodopadima i primorskim liticama.

Nakon pet godina mučnih pregovora i skupljanja fondacija, Fond za javno zemljište okruga Sonoma uspeo je da otkupi 688 ari zemljišta i vrati ga indijanskom plemenu koje je sa njega proterano pre 150 godina.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Okrug Sonoma uložio je preko 2 miliona dolara u ovaj projekat, a pored toga što su uspeli da vrate zemljište Indijancima, obezbedili su slobodan pristup za turiste kako bi mogli da uživaju u lepotama prirode ovog dela kalifornijske obale.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Pomo Indijanci će preuzeti upravu nad zemljištem na kome su vekovima živeli njihovi preci, a takođe će organizovati edukaciju posetioca o značaju šuma i izvornom životu, kulturi i istoriji ljudi sa tih prostora.

Pleme će odmah naseliti ovu oblast, a Bil Ričardson i njegova porodica će se zadržati na svom imanju i biće sahranjeni na delu zemljišta na kojem su sahranjivani njihovi preci.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: goodnewsnetwork.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. oktobar 2015 | 18:30

    Plemenita krv,skup cestitosti i mudrosti,ja mislim da bi mi osim sto Ruse zovemo bracom ,mogli i njih tako da zovemo,!!!!!!!!!ZIVELA BRACA INDIJANCI!!!!!!

  • BOZA ZEMUNAC

    30. oktobar 2015 | 21:47

    SLAVA INDIJANCIMA,ČESTITIM LJUDIMA.

  • ilija cvorovic

    31. oktobar 2015 | 02:14

    Sad nezavisnost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA