Vernici slave SVECA oko kojeg se otimaju SRBI, BUGARI i MAKEDONCI!

Današnji svetac je vizantijskom caru Romanu Diogenu prorekao da će biti vladar

  • 6

Pravoslavni vernici danas slave Prohora Pčinjskog, sveca koji je vizantijskom caru Romanu Diogenu prorekao da će biti vladar.

Vernici slave SVECA koji je bio RIMSKI VOJNIK, a čuvao ISUSOV GROB!

Srpska, Bugarska i Makedonska pravoslavna crkva i danas se spore čiji je Prohor Pčinjski ustvari svetac, odnosno kojem narodu pripada.

LEČI SVE, OD NERVOZE DO OČIJU: Ispovest SRBA kojima je pomogla VODA sa IZVORA SVETE PETKE! (FOTO)

Istorija kaže da je Prohor Pčinjski sredinom 11. veka rođen i živeo na podneblju Ovče polja, u blizini Lozova, sa leve strane reke Vardar. Taj predeo je tada pripadao Vizantiji, kasnije Srbiji, potom Jugoslaviji, a danas je u Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji.

Vernici danas slave SVECA kojem je STRAH sačuvao ŽIVOT!

Prohor Pčinjski je od rane mladosti bio isposnik u pećini u blizini crkve Sveti Đorđe kod planine Kozjak, u blizini današnjeg Vranja, na sadašnjoj srpsko-makedonskoj granici.

Istorijski podaci kažu i da je Romana Diogena upoznao još pre nego što je postao vizantijski car.

Diogen je navodno u pećinu u kojoj je boravio Prohor zalutao dok je bio u lovu. Prohor ga je tada ugostio i popričao sa njim, proričući mu da će ubrzo postati car Vizantije. Diogen mu navodno nije verovao, ali mu je obećao da će mu podići manastir ako se proročanstvo ostvari.

Diogen je potom zaista postao car Vizantije i u 11. veku, na oko 40 kilometara južno od Vranja, podigao je manstir Prohor Pčinjski u kome se i danas nalaze mošti čuvenog sveca.

Foto: Wikipedia/Танович Foto: Wikipedia/Танович

Istorijski podaci tvrde da je Prohor Pčinjski umro u pećini u kojoj je asketski živeo, potpuno zaboravljen od Diogena. Car se prekasno setio svog duga prema svešteniku koji mu je prorekao svetlu budućnost, te je tek posle smrti sveca odlučio da mu podigne manastir.

Predanje kaže da je prilikom polaganja kamenja temeljca u radovima učestvovao i lično car Diogen.

Dan Prohora Pčinjskog nije ubeležen crvenim slovom u kalendaru SPC i danas nije obavezan post.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marjan

    1. novembar 2015 | 10:06

    Fala braco za BJRM.Znate sta makedonski narod misli o kosovu i siptare.To sto politika drugo radi,to je fakt.Ali narod je uvek uz vas.Samo da znate,onaj siptar sto je glasao za ulaz kosovu u unesco,nije vise ambasador.Kosovo je Srbija,Pozdrav od MAKEDONIJA.

  • Јужњак

    1. novembar 2015 | 23:49

    Sveti Prohor Pčinjski je srpski svetac, a pored Srba poštuju ga i Makedonci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA