DRAMATIČNO: Studenti 24 sata nisu jeli ni spavali, devojka prebačena u Urgentni centar (VIDEO)

Dvadeset studenata Fakulteta primenjenih umetnosti provelo noć ispred zgrade Ministarstva prosvete, tražeći da budu oslobođeni plaćanja školarine, jer imaju dobre ocene i položili su sve ispite

  • 3

Dve studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) su kolabirale tokom štrajka glađu, nakon čega je studentima, kako su naveli, za večeras obećan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke. Studenti uglavnom završnih godina ovog fakulteta više od 24 sata nisu jeli a ni spavali i vidno su iscrpljeni. Neki od njih kažu da su netačne informacije da su ih posetili i kontaktirali predstavnici Ministarstva prosvete. Oni najavljuju da od svojih zahteva neće odustati.

Jedna od dve studentkinje kojima je pozlilo prebačena je u Urgentni centar. Kako je naš portal rekla portparol Hitne pomoći Nada Macura, njoj je pao krvni pritisak i nivo šećera u krvi, ali je još uvek svesna.

Oko dvadeset studenata FPU počelo je da štrajkuje glađu juče oko 9 ujutru. Oni od tada uopšte nisu jeli, piju samo vodu ili kafu, a kažu da ne mogu ni da spavaju. Jedna od organizatorki ovog protesta Jovana Ugrinov kaže za naš portal da se oseća užasno bez hrane, ali da je misli da ova borba vredi. Atmosfera među štrajkačima je dobra, iako su mnogi od njih na ivici zdravstvenog kolapsa.

Sa Jovanom gladuje i Marija Sretenović. Ona je na završnoj godini ovog fakulteta, smer konzervacija i restauracija. Prosek na studijama joj je 9,44 ali ona ipak mora da plati 2.000 evra za školarinu, za koju u njenoj porodici nema novca.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada isplaćena u martu ove godine iznosila je 40.562 dinara. Visina školarine na ovom fakultetu je 200.000 dinara. To znači da je roditeljima najboljih studenata, pod uslovom da su oboje zaposleni, u proseku potrebno pet plata za samo jednu godinu.

Studenti traže školarine za 109 kolega koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni plaćanja u celosti. Takođe traže i da 13 akademaca koji imaju 48 do 59 bodova plate samo polovinu školarine.

(Milica Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    27. april 2012 | 20:54

    Jadna je ova drzava kad joj deca gladuju da bi ostvarila svoja prava , jadna i bedna !

  • MARIJA

    27. april 2012 | 18:09

    Vidno iscrpljeni...vidi li to neko ..suze su mi posle zbog ove devojke koja ima samo majku.....SMANJITE MALO ULAGANJA U KAMPANJU PA POMOZITE OVOJ PAMETNOJ DECI HOSTAPLERI JEDNI...

  • strikla

    27. april 2012 | 21:18

    Boze moj pa i skole su preduzeca koja zive od novca koji zarade prodajuci znanje onima koji mogu da plate i onima koji hoce da znaju ponesto. Socijalizam ili te komunizam su odavno proslost gotovo u svim zemljama sveta samo u Srbiji se trazi neki novi model i da se skoluje pesplatno ili te za sitne pare. Sto ti studenti ne idu da kupe patike za deset dinara!? Nece da moze sto bi reko Sokic jer patike kostaju neuporedivo vise od deset dinara. Nekad su crnogorci isli u penziju iz studentskog doma a danas bi hteli svi da koriste ono sto su popljuvali i unistili. KAPITALIZAM = PROFIT !!! Bez obzira na sta se to odnosi, skola, fabrika automobila, smederevska zelezara, kila psenice .... !!! Deca u kapitalizmu uzmu kredite da zavrse fakultet i posle to odplacuju svojim radom i koriste sve privilegije koje im to i tako obrazovanje pruza. U Srbiji bi "ELITA" da ih drzava, poreski obaveznici, izfinansiraju da bi kasnije uzivali opet na ledjima tih istih poreskih obveznika na poslu koji im je neko drugi omogucio. Necija majka nema novca da skoluje svoju cerku pa cekice lepa sto ne upises nesto jeftinije, krojac, frizer, trgovac ... pa posle uz rad nastavi do mile volje. Al nece da moze jer neko treba da visi po ulici i kaficima, gleda spansko-turske serije ... ! Nigde vi necete da stignete jer niste ni za gde dospeli a to ce te da shvatite kad vas zivot udari po sred lica onako da se pamti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA