DA LI SU OD DANAS GEJ BRAKOVI LEGALNI U SRBIJI? Evo šta tvrde iz organizacije "Sivil rajt difenders"!

Evropski sud je zaključio da države članice Saveta Evrope regulišu zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstava, civilnih unija ili bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim

  • 8

S obzirom na to da je Srbija, kao država, članica Saveta Evrope, u obavezi je da pravno reguliše zajednicu osoba istog pola. Ovako je organizacija za zaštitu ljudskih prava i manjina "Sivil rajt difenders" protumačila odluku Evropskog suda za ljudska prava.

JA SAM HRVAT, CRNAC I GEJ SAM: I evo kako izgleda moj život na Balkanu!

Tri gej para iz Italije su zatražila pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava. Oni su se odlučili na taj korak nakon što su tri puta bili odbijeni da im njihova zajednica bude registrivana pred nadležnim službama, iako u pojedinim italijanskim opštinama postoji mogućnost simbolične registracije istopolnih zajednica.

DA LI BISTE OVO DOZVOLILI? Čovek usvojio muškarca, a sada želi da se oženi njim!

Evropski sud za ljudska prava je presudio u korist ta tri gej para iz Italije, odnosno utvrdio da im je, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, povređeno pravo na privatnost.

Na osnovu ove presude organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih i manjinskih prava "Sivil rajts difenders" (Civil rigth defenders) protumačila je da je i Srbija sada, kao država članica Saveta Evrope, a presude suda su obavezujuće za sve članice, u obavezi da registruje zajednice osoba istog pola.

Foto: AP/Tanjug, Profimedia/Corbis Foto: AP/Tanjug, Profimedia/Corbis

Evropski sud je zaključio da države članice Saveta Evrope regulišu zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstava, civilnih unija ili bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim.

- Ustav Srbije u članu 18 predviđa da se ljudska i manjinska prava neposredno primenjuju i tumače saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje - dodala je organizacija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U svojoj presudi, Evropski sud je podržao stav Ustavnog suda Italije koji je zaključio da Parlament mora pravno regulisati zajednice života koje "de fakto postoje" i da legalizacija ovih zajednica ne bi ni na koji način predstavljala opterećenje za Italiju.

(Telegraf.rs / Agencije / Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Lune

    5. novembar 2015 | 00:22

    Niko nema pravo,da moju bracnu zajednicu izjednacava sa nenormalno,prirodno nenormalnom zajednicom.Ta i takva zajednica,nemoze se zvati brak,neka nadju resenje za sebe,neka se nekace za brak,porodicu,reprodukciju...i neka zive svoj zivot.

  • Sremac

    4. novembar 2015 | 22:37

    E srbiji sta si docekala

  • N.S

    5. novembar 2015 | 06:39

    To je bilo i za očekivati. Posle sve one ujdurme, svih ovih godina--- to je rezultat. SRAMOTA za jednu zemlju, kao što je naša, da smo to dozvolili. Idu planski i redom. Sad je na redu usvajanje dece. Ne znam samo kakvim će ih vrednostima života učiti, sem da su usvojitelji // jer nikako NISU roditelji// gej i da se bore za svoja prava, i tako će im proći život. Njima je samo važno da nas ubede kako su oni U REDU. NE nisu, niti će biti. Ne znam samo čiju će SLAVU uzeti?. ''tatinu'' ili ''maminu' Katastrofa od života.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA