UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE: Komandantu HVO sudiće se zbog ubistava Srba

Njemu se na teret stavlja da, prilikom napada na području sela Bukvik 15. septembra 1992. godine, nije sprečio pripadnika četvrte čete prvog bataljona HVO-a da ubije tri zarobljene ranjene osobe srpske nacionalnosti

  • 1

Policija Brčko distrikta uhapsila je Mensura Đakića koji osumnjičen za ratni zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

SILOVAO SRPKINJE TOKOM RATA: Bivši pripadnik HVO uhapšen zbog ratnih zločina nad Srbima!

Đakić je osumnjičen je da je za vreme rata u BiH, kao komandant prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog veća odbrane /HVO/ Brčko, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika.

Njemu se na teret stavlja da, prilikom napada na području sela Bukvik 15. septembra 1992. godine, nije sprečio pripadnika četvrte čete prvog bataljona HVO-a da ubije tri zarobljene ranjene osobe srpske nacionalnosti - Živana Radića, Vlajku Purića i Savu Veselinovića.

Đakić je, nakon što je vojnik kojem je komandovao počinio ubistvo, propustio da kazni počinioca, te je 14. septembra 1992. godine u svojstvu komandanta bataljona 108. brigade HVO-a lično ubio ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti Janka Maričića.

Nakon hapšenja, policijske snage Brčko distrikta BiH Đakića će sprovesti na ispitivanje Tužilaštvu BiH, koji će doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora ili mera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH će u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, policijom Brčko distrikta i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske nastaviti dalju istragu s ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistvo oko 50 srpskih civila u mestu Bukvik, 1992. godine.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA