• 5

LAŽNI UJEDI PASA LUTALICA NAS SKUPO KOŠTAJU: Isplaćeno 68 MILIONA za odštete građanima!

Sombor je tako samo u toku prošle godine primirio 293 prijave za naknadu štete, Niš 273, a najveće prosečne odštete u iznosu od 101.435 dinara isplatio je upravo Niš, 71.365 dinara Valjevo i 70.980 dinara Šabac

  • 5

Za ujede pasa lutalica samo u prošloj godini iz budžeta osam gradova i opština isplaćeno je više od 68 miliona dinara odštete ili 567.000 evra!
HOROR U PANČEVU: Pitbul i staford izujedali Jovanu Uvalin i ZAKLALI JOJ PSA! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Ovu informaciju juče je saopštila Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), a naročito zabrinjava što je, kako kažu, većinom reč o prevarantima koji prijavljuju lažne ujede da bi dobili novac.
SVE ZBOG ODŠTETE: Kolju pse, pa njihovim vilicama prave ujede po telu!
Sombor je tako samo u toku prošle godine primirio 293 prijave za naknadu štete, Niš 273, a najveće prosečne odštete u iznosu od 101.435 dinara isplatio je upravo Niš, 71.365 dinara Valjevo i 70.980 dinara Šabac.
- Potrebno je formirati registar odštetnih zahteva iz kojeg bi se jasno videlo ko pokušava da na nelegalan način dođe do zarade. Ukrštanjem podataka iz prijava prikupljenih u svim lokalnim samoupravama i sudovima u Srbiji mogli bismo da vidimo koga to psi redovno ujedaju - rekao je gradonačelnik Novog Sada i član Upravnog odbora NALED Miloš Vučević.
Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap


Kako kaže, sudovi u većini slučajeva daju punu veru iskazu tužioca, što po pravilu dovodi do usvajanja tužbenih zahteva bez ozbiljnije analize dokaza.
Vučević upozorava i da pojedini gradovi izdvajaju do 230.000 evra godišnje za naknadu štete od ujeda pasa lutalica, što su ogromni izdaci koji bi mogli da budu usmereni u unapređenje kvaliteta života na lokalu ili bolju zaštitu životinja.
Predstavnici lokalnih samouprava navode da je prisutan i problem nesavesnog rada lekara, koji često pristaju da u nalazu napišu da je povreda nastala ujedom psa iako se na osnovu pregleda ne može pouzdano utvrditi šta je uzrok traume.

Kako rešiti ovaj problem?

Glasajte

Poznato je da su neki građani išli dotle da su čak kuvali lobanje pasa i njima sebi nanosili povrede. Takvi slučajevi su još 2012. bili prijavljeni u Loznici.
Pišite nam u svojim komentarima da li je i vas nekad napao neki pas lutalica i da li vam je ikada palo na pamet da tražite odštetu?
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo

    Da su sklonili lutalice u azile, ne bi placali odstete.

  • Srbin

    I trrba da uzimaju... bolje obicni ljudi da uzmu nego politicari da pokradu. Sigurno drzava nije planirala da te pare uplati za lecenje bolesne dece.

  • pedja

    Za toliki novac su mogli napraviti azile za pse .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima