• 4

SUTRA SLAVIMO JEDNOG OD NAJVEĆIH SVETACA: A nije CRVENO SLOVO u kalendaru!

Đurđic se smatra jednom od pet najvećih slava u Srbiji, mada u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije ubeležen crvenim slovom

  • 4

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Đurđic, odnosno dan kada su mošti Svetog Đorđa (Svetog Georgija) prenete iz Nikomidije u Lidu.

DANAS JE CRVENO SLOVO I JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLAVA: A ovo o njoj SIGURNO niste znali!

Đurđic se smatra jednom od pet najvećih slava u Srbiji, mada u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije ubeležen crvenim slovom.

Vernici danas slave SVECA koji se SUPROTSTAVIO CARU i čije MOŠTI leče bolesne!

Narodno verovanje kaže da zima počinje sa Đurđicem, a završava se sa Đurđevdanom (6. maj).

Pravi VERNICI znaju zašto danas treba OBAVEZNO da se POSTI!

Sveti Đorđe je jedan od najvećih hrišćanskih svetaca, a pravoslavci ga naročito poštuju.

Da li ste znali da se Sveti Đorđe ne slavi samo u maju već i u novembru?

Glasajte

Istorijski podaci tvrde da je Đorđe u vreme rimskog cara Dioklecijana bio jedan od njegovih najboljih vojskovođa, a da je pogubljen zato što nije želeo da ubija nedužne hrišćane.

Hrišćansko predanje tvrdi da je Đorđe preobratio hrišćanstvo u Dioklecijanovu ženu Aleksandru, koju je car takođe pogubio. Legenda kaže i da je Đorđe najpre odbio da pogubi Aleksandru, za koju je car saznao da upražnjava hrišćanstvo, a da je potom Dioklecijan odlučio da i njega pogubi.

Foto: Wikipedia.org / Albedo-ukr

Foto: Wikipedia.org / Albedo-ukr

Sveti Đorđe se na ikonama uvek prikazuje kao vojnik na belom konju koji kopljem probada aždaju. Za ovu simboliku postoji nekoliko tumačenja.

Jedno od tumačenja se oslanja na legendu da je posle hapšenja Đorđa, aždaja napala Rim. Dioklecijan je tada navodno tražio dobrovljce koji će joj se suprotstaviti, ali da se niko nije javio, te da je potom car oslobodio Đorđa koji je kao najhrabriji vojnik spasao Rim.

Po drugom, modernom, tumačenju ubijanje aždaje predstavlja simbolično ubijanje Rima koji nije priznavao novu veru. Đorđe se smatra prvim vojskovođom koji je caru odbio poslušnost kada je u pitanju ubijanje nevinih hrišćana, a kasnije su njegov primer počeli da slede i mnogi drugi.

Napišite nam u komentarima da li slavite Đurđic i koje ste verovanje čuli da je vezano za ovaj praznik.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da slavim !

    da slavim jer danas je moj rodjendan !

  • Перагеније

    Иако славим Аранђеловдан, ташта ми редовно честита Ђуђиц, ЗАТО што је то празник свих ЗЕТОВА: на слици зет "разговара" са таштом. :)

  • Zeljko PSG ex JSO

    Jedini svetac koji se slikao sa tastom!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima