NOVA BORSKA TOPIONICA KREĆE SA RADOM: Prvog decembra počinje dokazni period rada (FOTO)

Protokolom testiranja predviđeno da se u fleš-topionici i fabrici sumporne kiseline ispitaju brojne performanse

  • 0

Dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći, odnosno testiranje koje treba da pokaže i dokaže da nova topionica u Boru zadovoljava uslove iz garancije za dobro izvršenje posla, trajaće tri meseca.

Dedi Todosiju su ispunili želju za 80. rođendan! Iznenadiće vas šta je poželeo! (FOTO)

Protokolom testiranja predviđeno da se u fleš-topionici i fabrici sumporne kiseline ispitaju brojne performanse.

Onako kako je i predviđeno "Ugovorom o projektovanju, nabavci i izvođenju radova na izgradnji fleš-topionice za proizvodnju 80 hiljada tona bakra godišnje, sa fabrikom sumporne kiseline", prvog decembra počeće dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći.

Dokazni period, odnosno testiranje koje treba da pokaže i dokaže da nova topionica zadovoljava uslove iz garancije za dobro izvršenje posla, trajaće tri meseca, dakle sigurno do kraja februara naredne godine, rečeno je, pored ostalog, na sednici Upravnog odbora RTB-a Bor.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

U skladu sa metodama testiranja zasnovanim na međunarodno priznatim standardima, dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći sprovešće akreditovana laboratorija borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Testiranjem treba da se dokaže iskorišćenje do blister bakra 98,5 procenata u odnosu na ukupan bakar u koncentratu i vezivanje 98 odsto sumpora u odnosu na ukupan sumpor u koncentratu koji se šaržira.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, u dokaznom periodu nova topionica treba pokaže da može da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. A, pritom, emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu treba da bude ispod zakonom propisanih vrednosti.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Zato je protokolom testiranja predviđeno da se u fleš-topionici, između ostalog, ispitaju sledeće performanse: kapacitet topljenja, sadržaj bakra u FSF (flash smelting furnace) bakrencu i šljaci, sadržaj prašine i sumpor-dioksida u izlaznom gasu iz sušača, potrošnja vodene pare sušača, ali i tehničkog kiseonika, azota i mazuta u fleš-peći, kapacitet hlađenja i prečišćavanja otpadnog gasa, proizvodnja zasićene vodene pare itd.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

U novoj fabrici sumporne kiseline, pak, u naredna tri meseca treba da se dokaže kapacitet postrojenja i emisije sumpor-dioksida i sumpor-trioksida.

Sve projektovane parametre, od emisije SO2 u atmosferu, do temperature, pritiska i tehnološkog iskorišćenja metala, zajedničkim snagama dokazivaće predstavnici RTB-a Bor, finskog "Outoteka" i kanadskog "SNC Lavalina".

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA