5 OMILJENIH KNJIGA VLADIMIRA PUTINA: Iznenadiće vas čime predsednik Rusije uzdiže svoj duh (FOTO)

Ako ne volite da čitate, a volite Putina, dokažite da ga cenite i na delu a ne samo na rečima time što ćete prihvatiti njegove sugestije. U suprotnom ste na strani islamista

  • 11

Vladimir Vladimirovič Putin po mnogo je čemu osoben čovek i političar. Ne postoji ni jedan drugi svetski vladar koji u sebi objedinjuje kontrolu nad nuklearnim bojevim glavama, crni pojas u džudou, veštinu pilotiranja lovačkim avionom i pecanje dok je nag do pojasa.

Ovo su knjige koje preporučuje onima koji imaju uši da čuju, i oči da vide.

POEZIJA OMARA HAJAMA

Omar Hajam je veliki persijski pesnik, polimat i filozof, jedan od najvećih matematičara srednjeg veka uopšte, te čuveni astronom i astrolog. Decenijama je u svom rodnom Nišapuru na severoistoku današnjeg Irana predavao učenja Avicene, a sve njegove pesme su rubaije; u pitanju je lirska forma u stihovima koji se rimuju po sistemu a-a-b-a.

"Ko karavan prolazi život i moć,

Sve, što je na svetu, sve će bit i proć.

Šteta za dan, kad bez užitka mine,

Krčmarice, amo vina – kraju ide noć!"

Omar Hajam, persijski pesnik, na slici sa pocetka 20. veka. Foto: Omar Khayyam, tr. Edward Fitzgerald: “The Rubaiyat of Omar Khayyam” (1905, 1912) Omar Hajam, persijski pesnik, na slici sa pocetka 20. veka. Foto: Omar Khayyam, tr. Edward Fitzgerald: “The Rubaiyat of Omar Khayyam” (1905, 1912)

- Moja žena mi je nedavno dala izvrstan poklon: poeziju Omara Hajama. Pomaže mi u mnogim teškim situacijama. Toplo vam je preporučujem - rekao je jednom prilikom Vladimir Putin.

Od kako je dao ovu izjavu promenilo se samo njegovo bračno stanje; prisustvo teških situacija će ga pratiti dok god bude predsednik Ruske Federacije.

"TRI MUSKETARA" ALEKSANDRA DIME

Ultimativni pustolovni roman, najbolji u svom žanru, satkan je i od veličanja lepota "starog režima" dinastije Burbona i od moćne kritike svega što u njemu nije valjalo. Tera vas da ga gutate od prve do poslednje stranice, bez trenutka odmora. Uzdiže herojstvo te bezbrižni i vedri pogled na svet i postojanje, a unižava kukavičluk, podlost i beskičmenjaštvo. Obavezno štivo za svakoga ko u životu želi više od jeftine zabave rijalitija. Putin se sa tim apsolutno slaže.

Tri musketara, Atos, Portos i Aramis, sa D'Artanjanom. Skulptura se nalazi u Kondomu, u Francuskoj. Foto: Wikimedia Commons/Mishastranger Tri musketara, Atos, Portos i Aramis, sa D'Artanjanom. Skulptura se nalazi u Kondomu, u Francuskoj. Foto: Wikimedia Commons/Mishastranger

- Uživam čitajući Dimine knjige - kaže Vladimir Vladimirovič.

"BRAĆA KARAMOZOVI" FJODORA DOSTOJEVSKOG

Jedan od dva najbolja romana u istoriji velelepne ruske književnosti (drugi je takođe na ovom spisku), i alegorično delo koje na najbolji način oslikava slomljeno društvo 19-vekovne Rusije koje je svoj konačni krah doživelo revolucionarne 1917. godine. Teme su Bog, vera, porodica, ljubav, zakon, dužnost...

Svaki lik u romanu predstavlja jednu od vladajućih klasa ondašnje carske Rusije. Otac Fjodor simboliše zemljoposedničku klasu koja zapostavlja imanje, ali gramzivo koristi sve njegove proizvode. Tu je zatim impulsivni sladostrasni Dmitrij, lutalica u dugovima, skeptik Ivan koji radije živi među hladnim konceptima nego među ljudima, zatim mistik Aljoša, religiozni mirotvorac, i konačno nezakoniti Smerdjakov.

Portret Dostojevskog, slika Konstantina Vasiljeva iz 1976. Foto: varvar.ru Portret Dostojevskog, slika Konstantina Vasiljeva iz 1976. Foto: varvar.ru

"ZLOČIN I KAZNA" FJODORA DOSTOJEVSKOG

Centralna tema ovog romana su zločin i kazna, kao što mu i samo ime kaže. Raskoljnikov je student u dugovima, rastrzan intelektualnim i moralnim problemima koje pokušava da razreši. Ima ludu želju da ubije matoru zelenašicu. Nakon tog zlodela slede posledice, ali prava kazna nije u zatvoru već u događajima između ubistva i Sibira.

"ANA KARENJINA" LAVA TOLSTOJA

Evo još jednog ruskog klasika kojeg preporučuje predsednik Ruske Federacije, a da to verovatno na čuđenje mnogih nije "Rat i mir". U ovom delu Tolstoj je koncentrisan na pružanje uvidu u život kakav on zaista jeste: isuviše komplikovan da bismo tek tako delili milost i osude drugih. Zaključak je možda ovaj: slediti svoje srce vredno je jedino ako se istovremeno hoda po stazi moralnosti.

Ernest Hemingvej kao pilot. Foto: AP/Tanjug Ernest Hemingvej kao pilot. Foto: AP/Tanjug

BONUS

- Oduvek sam voleo i pohlepno čitao romane Džeka Londona ("Beli očnjak", "Zov divljine"... prim. n.), Žila Verna ("20.000 milja pod morem", "Put u središte Zemlje", "Put oko sveta za osamdeset dana", itd. prim. n.) i Ernesta Hemingveja ("Zbogom oružje", "Za kim zvona zvone", "Starac i more"; Putin direktno navodi ove naslove).

Likovi opisani u ovim knjigama, hrabri i snažaljivi ljudi koji se upuštaju u uzbudljive avanture, definitivno su oblikovali moje unutrašnje sopstvo i odnegovali moju ljubav prema spoljnom svetu - rekao je Putin pre nekoliko godina.

Ako volite da čitate, a postoji nešto na ovom spisku što niste pročitali, ovo su odlični saveti.

Ako ne volite da čitate, a volite Putina, dokažite da ga cenite i na delu a ne samo na rečima time što ćete prihvatiti njegove sugestije. U suprotnom ste na strani islamista.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA