Da li je EKONOMSKI RAT izmedu Rusije i Turske velika ŠANSA ZA SRBIJU?

Trenutnu situaciju između Rusije i Turske, Srbija može i treba da iskoristi da poveća količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na ruskom tržištu, a ovo je šansa i za naše građevince kao i za privlačenje ruskih turista

  • 19

Novonastala kriza između Rusije i Turske, šansa je za bolji razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije i još bolji plasman naših proizvoda na tamošnje tržište. Ekonomski stručnjaci kažu za Telegraf, da je pored većeg plasmana robe i proizvoda koje već izvozimo u Rusiju, trenutna kriza između nje i Turske dobro došla i našim građevinskim, ali i farmaceutskim kompanijama.

Iako Srbija Rusima nikako ne može da zameni tursko more, naši sagovornici šansu za profit vide i u turizmu.

PUTIN SE NIJE ŠALIO: Rusija uvela sankcije Turskoj. Evo šta im je sve zabranjeno!

Iako za prvih devet meseci ove godine trgovinska razmena Srbije i Rusije beleži pad zbog oscilacije kursa i pada rublje, Rusija je, po podacima za 2014. godinu, treća zemlja u koju Srbija izvozi najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

U toku prošle godine, naime, izvezli smo samo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u iznosu od više od 2, 7 milijardi dolara.

MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Rusija turskim državljanima uvodi VIZE!

Podaci Privredne komore Srbije govore  da je u toku 2014. godine u Rusiju svoje proizvode izvozilo 788 naših kompanija. Među 1.362 proizvoda srpskog porekla, koji su se našli na ruskom tržištu, osim poljoprivredno-prehrambenih (jabuke, kruške, dunje i drugo sveže i prerađeno voće, svinjske polutke, meso i suvomesnati proizvodu, sokovi, suncokret, sir...) bili su i podni pokrivači, tapete, ženske hula-hop čarape, lekovi, cevi od rafinisanih ploča...

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Upravo treća pozicija Ruske Federacije i rast od 66,7 odsto u poređenju sa prethodnom 2013. godinom, jasno govori, pre svega, o prepoznatom kvalitetu, ali i efektima definisanja jasne strategije i vizije, kao i o sistematičnom radu Koordinacionog centra za saradnju sa Rusijom – navode u Privrednoj komori Srbije za Telegraf.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U komori napominju da je i pored udaljenosti, srpski proizvod u Rusiji cenjen, prepoznat kao kvalitetan i ima kupca.

- Sveopšti utisak srpske poslovne zajednice jeste da je neophodno da se taj trend održi i valorizuje, a da potencijali nisu ni izdaleka isrpljeni – kažu u komori

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

RUSKE TURISTIČKE AGENCIJE IZBACUJU TURSKU IZ PONUDE: Zbog obaranja aviona, izgubiće MILIONE!

I ekonomski stručnjaci slažu se da Srbija ima šta da ponudi Rusima, ali i da bi količine trebalo povećati.

Ekonomista Saša Đogovic mišljenja je da Srbija situaciju između Rusije i Turske može da iskoristi na nekoliko polja, ali kao potencijalne šanse, osim povećanja izvoza proizvoda koje već plasiramo na rusko tržište, vidi građevinsku industriju i turizam.

Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Janda - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Janda - ČIF

- Trenutna situacija nije odlučujući faktor koji će uticati na dalji razvoj ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije. Predominantno je to kakav je kvalitet naše privrede i šta mi možemo da ponudimo i da konkurišemo na ruskom tržištu. To su, uglavnom, neki poljoprivredni proizvodi, podni pokrivači, faramaceutska industrija, posuđe... To, inače, izvozimo a da bi se više toga izvozilo neophodno je da imamo i jače prerađivačke kapacitete i nove investicije koje bi plasirale tu robu na rusko tržište. Znači, imamo ograničeni privredni resurs - kaže Đogović.

KONTRAUDAR: Turska savetuje svoje građane da ne putuju u Rusiju!

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

On dodaje da možemo da profitiramo i sa stanovišta turizma, uprkos tome što nemamo more.

- Turizam je grana gde bi mogli više da postignemo. Trebalo bi nekako da privolimo ruske turiste da posete, bar na kraći period, Srbiju, i da je otkriju kao turističku destinaciju. Da bismo to postigli potrebno je da postoji jača promo kampanja prema Rusiji i da se zaključe ugovori sa turooperatorima iz Rusije. Istina, ne možemo da im zamenimo tursko more ali, u svakom slučaju, možemo da ih dovedemo ovde, u zemlju koja im je duhovno bliska. Građevinske kompanije bi, takođe, mogle više da profitiraju jer su Turci bili prisutni u Rusiji kao izvođači radova, pa bi, eventualno, naši građevinci mogli da prošire svoj angažman - smatra Đogović i podseća da je i u Rusiji kupovna moć oslabila, tako da je u odnosu na nekadašnju, tražnja smanjena.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

SRBIJA U VRHU KONKURENTNOSTI: Svetski ekonomski forum pozitivno ocenio nisku inflaciju u našoj zemlji

Profesor Ekonomskog fakulteta Đorde Đukić smatra da bi ovo za nas bila šansa kada bismo imali neophodne količine.

- Problem je što mi ne možemo da obezbedimo kontinuiranu isporuku, naročito, voća. Takođe, sve što proizvedemo treba da zadovolji kvalitet i standarde koji su slični onima u EU. Dakle, do sada nije bio problem da li mi možemo da plasiramo. Možemo, tržište je otvoreno, ali moramo da zadovoljimo kontinuitet u kvalitetu i snabdevanju.  Šansa je, prema njegovim rečima, na našoj strani, ali sistematski bi trebalo raditi na tome da se rusko tržište i njegove prednosti iskoriste - objašnjava Đukić

Šta bi još Srbija mogla da izvozi u Rusiju? Otkrijte nam u komentarima. 

(Lj. R. / I. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    5. decembar 2015 | 23:51

    Nemamo mi nikakve sanse.Mi smo smesan narod i jadan. Ne znamo ni sebi hranu da prodajemo. Pored toliko zemlje za poljoprivredu mi uvozimo svu hranu jer je malo jeftinija. Kakava bre Rusija. Pa sve i da dodje Putin i da vam zemlju traktore,seme ,pare i trziste Srbi bi odbili da rade i otisli bi u kafic da piju produzenu s mlekom i gledaju Staniju i Kristijana i u isto vreme bi komentarisali na fejsbuku po nekim pro Srbskim stranicama kako je Putin baja.

  • топлистанадреалиста

    4. decembar 2015 | 14:45

    Нема шансе за Србију! Шта Србија да извезе? Шта?

  • Aca

    4. decembar 2015 | 15:28

    Tako se isto pisalo I kad im je zapad uveo sankcije pa vidim koliko smo povecali izvoz u Rusiju...price za malu decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA