SVI SVETSKI LIDERI DANAS U PARIZU: Počinje samit UN o klimatskim promenama!

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počinje danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN

  • 1

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i predsednik Francuske Fransoa Oland počeli su jutros zvanično da dočekuju šefove država i vlada iz čitavog sveta na početku samita UN-a o klimatskim promenama, u Parizu.

DOGOVOREN SURET PUTINA I OBAME? Prvi ljudi Rusije i SAD sastaju se u Parizu

Oko 150 svetskih lidera stižu jedan po jedan u konferencijski centar u blizini aerodroma Le Burže, severno od Pariza, prenela je agencija AP.

Ispred konferencijskog centra stoje i goste dočekuju Ban, Oland, šefica UN-ove agencije za klimatske promene Kristina Figeres i francuska ministarka zaštite životne sredine Segolen Roajal.

Nakon toga, svaki lider će se obratiti okupljenima i u tom govoru predstaviti napore svoje zemlje da smanje emisiju štetnih gasova i ublaži efekte klimatskih promena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počinje danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN.

Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrevanja planete.

Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis.

Na samitu će, pored predsednika Francuske Fransoa Olanda, učestvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Ðiping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare car

    30. novembar 2015 | 18:57

    Evo vidim klimatske promene šume nestaju roboti napreduju sve ide u propast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA