DŽIHADISTI OBJAVILI RAT BALKANU? "ISIS zove vehabije iz BiH, Albanije i Kosova da napadaju"

Stručnjaci koji su upoznati sa delovanjem radikalnih islamista na području celog regiona zaključuju da je, bez namere za širenjem panike, Balkan - ugrožen

  • 67

Hrvatske obaveštajne službe prate razvoj situacije u celom regionu i na najvećem su stepenu pripravnosti, a to uključuje i saradnju sa obaveštajnim službama iz drugih zemalja. Tamošnji mediji prenose da je ono po čemu bi ova zemlja trebalo da bude primer drugim državama je i uloga Islamske zajednice, ali i upozoravaju da su i balkanske zemlje ugrožene i da su poruke džihadista zapravo "objava rata".

LEGLO DŽIHADISTA JE NA 3 SATA OD BEOGRADA: Policija tamo ne sme da uđe! (VIDEO) (FOTO)

GLAS AMERIKE TVRDI: Na Balkanu se nalazi seme džihada!

Prema procenama stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa koje su spremna da krenu u borbu protiv zapadne civilizacije. Ministar unutrašnjih poslova BiH govori kako je samo u toj zemlji oko 3.500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma. Ali procene govore da je broj daleko veći.

OVI LJUDI SU NAŠA NAJVEĆA PRETNJA, A IZ SRBIJE SU: Oni u svakom trenu mogu da izvrše teroristički napad! (FOTO) (VIDEO)

U video-porukama džihadista koji prete napadima i spaljivanjima, zemlje regiona se sve češće spominju. Pored toga, oni pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Poslednja takva poruka pojavila se pre nekoliko dana.

- To je objava rata - rekao je sagovornik Jutarnjeg lista.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Stručnjaci koji su upoznati sa delovanjem radikalnih islamista na području celog regiona zaključuju da je, bez namere za širenjem panike, Balkan - ugrožen.

- Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIS-a i drugih radikalnih grupa je da razore koncept zajedničkog suživota muslimana i hrišćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove - tvrde sagovnornici hrvatskog medija.

Takođe, kao jedan od problema navode se migrantska kriza i talas izbeglica, koji je iskoristio jedan od terorista iz Pariza tako što je balkanskom rutom stigao do mesta tragedije.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji - piše Jutranji list o teritoriji koja obuhvata Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su s ratom u Bosni kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH, pa je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahid. Nakon završetka rata veći deo boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao porodice, gde su širili ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje delovanja, a to je Kosovo.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Google Maps Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Google Maps

Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. godine i nastaju ustanove u kojima se propoveda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe. Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni pa su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnjem centru za obuku vehabija.

U Bosni je trenutno 28 lokacija na kojima deluje vehabijski pokret. Sagovornici Jutarnjeg lista posebno ukazuju na problem povratnika sa sirijskog ratišta. Prema dostupnim podacima u BiH ih se dosad vratilo oko 50, a u ceo region njih oko 150.

- Odlaze kao ekstremisti, a vraćaju se kao teroristi - definicija je ovih povratnika.

Koja od balkanskih zemalja je najugruženija i da li se treba plašiti vehabija? Ostavite odgovor u komentarima.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks 85

    30. novembar 2015 | 13:39

    A sto se svi oni ne uhapse i osude na po 40 godina? Nije valjda da se drzave plase ovakvih likova? Udariti na njih deset puta jace nego oni na nas...

  • Karlo

    30. novembar 2015 | 14:20

    Sax treba svaki gradjanin da ima naoruzanje, bar po pistolj, ako nekome padne na pamet da imamo civil u zastitu i drustvenu samoodbranu. Lako je. Ko pocne da puca odjednom dvadeset gradjana puca na njega i to je to. Samo to su pusti snovi. Ako oni rese da pripucaju narod ce da stoji kao glinena patka. Niko oruzje nema a dok policija dodje oni pobise sve.

  • Herceg

    30. novembar 2015 | 13:39

    Ma neeee fini su to momci. Pa u BIH se za ovo se znalo ima 7-8 god. Vec tada su imali svoja mijesta za okupljanje i svoje vijerske objekte, za Maocu se zna iz medija.Ali puno je drugih stvari koje nisu objavljene,cak i muslimanski mediji se "kanu" budala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA