Sedamnaest godina od progona Srba u "Bljesku"

U operaciji "Bljesak" Hrvatska je dovršila etničko čišćenje, u kome je iz zapadne Slavonije izgnano 67.000 Srba. Za zločine nad Srbima niko nije optužen, ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima

  • 1

U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obeležava 17. godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji tokom operacije "Bljesak", u kojoj je prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" za samo 36 sati ubijeno više od 280, a prognano oko 15.000 ljudi.

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih snaga napalo je iz više pravaca manje od 4.000 pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske Krajine 1. maja u 5.30 sati, a stanovništvo je zatečeno na spavanju.

Iznenadnim udarom presečeni su gradovi Pakrac i Okučani s okolinom, a u okruženju hrvatskih snaga našlo se 6.000 Srba, što znači da je napadača bilo više nego stanovnika u ovoj oblasti, a odnos broja vojnika četiri prema jedan.

Umesto da spreče agresiju, zaštitne snage UN-a, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se na bezbedna mesta.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus spašavajući gole živote, a na putu prema "mostu spasa" preko reke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbeglica sustizale su avionske bombe, topovske granate i snajperski meci. Ranjenici su gaženi tenkovskim gusenicama ili dokrajčeni noževima.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti. Od toga je poslednje dve godine ekshumirano 111 posmrtnih ostataka (28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i jedan iz Šeovice).

Civili koji nisu mogli ili nisu želeli da napuste ognjišta, ako su imali sreću da prežive, smešteni su u logore za civile, dok su srpska imanja i pravoslavne svetinje opljačkani, opustošeni i uništeni.

U "Bljesku" je zarobljeno oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine. Nakon zarobljavanja, hrvatski sudovi su veliki broj Srba osudili na dugogodišnje kazne zatvore za različite vrste navodnih zločcina, a nekoliko desetina zarobljenika bilo je više godina u zloglasnom logoru Lora u Splitu.

Za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN-a, niko nije optužen, ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima.

U operaciji "Bljesak" Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kome je, počev od 1991. godine, iz zapadne Slavonije izgnano oko 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom, starijih ljudi.

Upravo u Okučanima predstavnici hrvatske države svakog 1. maja kao pobedu slave dan kada su zauzeli zapadnu Slavoniju uz gubitke od 42 mrtva i 162 ranjena pripadnika svojih oružanih snaga.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavonka Okucani

    1. maj 2012 | 14:42

    parastos žrtvama "Bljeska" ce se održati 2. maja 2012. godine u 10:30 u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, Admirala Geprata br 19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina" u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih iz Zapadne Slavonije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA