ZLATNA GROZNICA U SRBIJI - SRPSKA ZEMLJA PUNA JE DRAGULJA! Srbi hodaju po DRAGOM KAMENJU, a da za to NEMAJU POJMA

Stručnjaci, naime, otkrivaju da su domaća ležišta bogata opalom, jaspisom, ahatom i kalcedonom, čija se cena na tržištu kreće od pet do 250 evra po kilogramu kad je reč o sirovini, dok obrađeni koštaju i do 10 puta više

  • 11

Od 150 nalazišta dragog kamenja u Srbiji istraženo je samo 11, ali nijedno od njih se ne eksploatiše iako su istraživanja dokazala da bi to bilo ekonomski isplativo.

Evo kako se u SRBIJI kopa NAJBOLJE ZLATO i koliko smo od njega zaradili! (FOTO)

Stručnjaci, naime, otkrivaju za Kurir da su domaća ležišta bogata opalom, jaspisom, ahatom i kalcedonom, čija se cena na tržištu kreće od pet do 250 evra po kilogramu kad je reč o sirovini, dok obrađeni koštaju i do 10 puta više, zavisno od kvaliteta obrade. Najvredniji među njima je ipak akvamarin, plavi i zeleni, čija cena dostiže i do čak 1.000 evra po gramu ukoliko je sirovina kvalitetna.

OTRIĆE VEKA: Pronađen voz pun NACISTIČKOG BLAGA! Zavrteće vam se u glavi od vrednosti dragulja i zlata! (VIDEO)

Profesor Vladimir Simić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu objašnjava da za početak eksploatacije dragog kamena nije potrebno više od 10.000 evra ulaganja, ali tvrdi da je taj posao neisplativ zbog komplikovanih i skupih procedura.

Foto: RTB Bor, Tanjug/AP Foto: RTB Bor, Tanjug/AP

- Da biste započeli eksploataciju 200 tona juvelirskih sirovina, morate da prođete istu proceduru kao za eksploataciju zlata ili drugih ruda od milijardu tona. Da dobijete najobičniji papir potrebne su dve godine. Problem je i što se u pravilnicima nigde ne pominju juvelirske sirovine, pa i oni koji bi hteli da ih eksploatišu nemaju zakonskog osnova da traže dozvolu. Zbog toga u Srbiji ne postoji organizovana eksploatacija dragog kamenja, već se samo pojedinci iz ljubavi bave njihovim sakupljanjem i obradom - kaže Simić.

On dodaje da se ne zna kolika je vrednost srpskih ležišta dragulja zbog toga što nisu dovoljno istražena.

* OPAL / Region Šumadije - ležište, brdo Glavica u selu Ramaća, 8,5 km od Strugara, Antina čuka kod Kučeva u istočnioj Srbiji

Foto: Promo/RTB Bor Foto: Promo/RTB Bor

Boja: različite nijanse zelene i braon boje, kao i šareni svetlozeleni u osnovi sa tamnozelenim i braon nijansama

Cena po kg: 10 do 250 evra

* AHAT / Region FruŠka gora - ležište: Kozje brdo, Region Lece-Novo brdo - ležište: Lece

- Boja: plavičasta, bela, zelena i žuta

Cena po kg: 5 do 40 evra

Foto: Promo/RTB Bor Foto: Promo/RTB Bor

* AMETIST / Region Lece-Novo brdo - ležište:

Boja: ljubičasta

Cena po kg: 20 do 80 evra

* JASPIS / Region zapadne Morave - ležište: - Popina kod Vrnjačke Banje, Region FruŠka Gora - ležište: - Kozje brdo

Foto: Wikipedia/Gianlucacs, Profimedia Foto: Wikipedia/Gianlucacs, Profimedia

Boja: bela, plava, zelena, šareni crveno-plavi i svetlo-braon

Cena po kg: 5 do 40 evra

* KALCEDON / Region Fruška gora - ležište: Kozje brdo, Region Kosova - ležište: Goleš

Boja: beli, plavičasti, plavo-ljubičasta, žuti

Foto-ilustracija: Profimedia/Barcroft Media, Telegraf, Abid Jewellers Foto-ilustracija: Profimedia/Barcroft Media, Telegraf, Abid Jewellers

Cena po kg: 10 do 250 evra

* HRIZOPRAS /Kosovski region - ležište: Goleš

Boja: u rasponu od trava zelene do smaragdno zelene

Cena po kg: 10 do 250 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    2. decembar 2015 | 09:29

    Олакшајте ту папирологију, позовите стране стручњаке, понудите им неку количину новца да би експлоатисали а они ће за узврат запослити нашу јефтину радну снагу и сви срећни. Они то умеју а још кад плате 200-250€ срећи никад краја.

  • VAN

    2. decembar 2015 | 08:51

    Srbija je puna i prepuna nematerijalnih vrednosti, problem je u tome što ni visoko obrazovani toga nismo svesni. Pri tom da ne pominjemo prosečno obrazovane i niže obrazovane gradjane Srbije. Jedna od glavnih nematerujalnih vrednosti u Srbiji je Srpski jezik. Kada budemo umeli i znali da raspoznamo značaj i ulogu nematetijalnih vrednosti u Srbiji sasvim lako će mo odrediti značaj i ulogu materijalnog blaga u Srbiji.

  • TrN

    3. decembar 2015 | 00:25

    Licno sam iz svog dvorista a ima ga svuda na obodima Mojsinjskih planina u zlatnoj i srebrnoj boji,donosio u Zavod za drogeconisti pre 20.g.oni pogledali,rekli da je Srbija prepuna toga.To je navodno materija koja se koristi u hemijskoj infustriji nekih zemalja za nesto i kraj.Taj kamen je na povrsini,ima ga i u dubini,ljuska se i daje jake boje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA