Povećanje temperature za jedan i po stepen ovu oblast će SPRŽITI SA LICA ZEMLJE (VIDEO)

-Cilj je imati izbor. Možemo platiti ljudskom nesrećom i patnjom ili možemo platiti ozbiljne investicije i ulaganja za bolju budućnost svih nas- rekao je predsednik Naurua

  • 3

Čelnici nekih od najmanjih i najranjivijih zemalja izrekli su zabrinjavajuće poruke tokom velike Konferencije o klimi i klimatskim promenama održane u Parizu.

SVE JE PAKLENIJE: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji!

Većina onih koji su učestvovali na samitu je pripremila inspirišuće govore za otvaranje sastanka COP21, a nekoliko čelnika je upozorilo na pretnje potpunog nestanka nekih od najnižih obalskih zemalja zbog podizanja nivoa mora.

- Zamislite da ste na mom mestu. Ne verujem da ijedan lider nije toliko zabrinut i nema toliku odgovornost. Svi građani naše zemlje i cela naša teritorija bi mogla da nestane ukoliko dopustimo rast temperatura za 1,5 stepeni - kazao je premijer Tuvalua, Enele Sosen Sopoaga. On je, takođe, zatražio od svih prisutnih da vode računa o budućnosti i novim naraštajima koji dolaze.

- Stojimo na ivici provalije - ili ćemo stajati ujedinjeni ili ćemo svi posrnuti, pasti i osuditi ljude na tragičnu budućnost - rekao je Sopoaga dodavši kako će podizanje nivoa mora u budućnosti uskratiti ljudima temeljno pravo preživljavanja.

Bile su to poruke mnogih čelnika zemalja koje se nalaze na pacifičkoj obali, zemalja koje su mnogo doprinele, a još uvek imaju mnogo toga da izgube. Traže maksimalnih 1,5 stepeni celzijusa, a ne, kako je predloženo - 2 stepena, govoreći kako je pola stepena pitanje života i smrti njihove populacije.

- Sve što znam i sve što volim u rukama je svih nas okupljenih danas - rekao je predsednik Maršalovih ostrva Kristofer Loak, čija se zemlja nalazi na visini od samo dva metra iznad nivoa mora.

- Za nas je 5 do 12 već prošlo. Šepamo od posledica klimatskih promena i znamo da najgore tek dolazi- kazao je prilikom predstavljanja peticije koju je potpisalo 3,6 miliona ljudi tražeći akciju.

Predsednik Kariba, Anote Tong, pozvao je svet na globalnu akciju - moratorij na iskopavanje uglja.

GLOBALNO ZAGREVANJE JE LAŽ, TVRDE ESKIMI: Nešto još STRAŠNIJE nam se dešava sa planetom!

- Budućnost mnogih muškaraca, žena i dece visi na koncu i ne smemo ostati neodlučni u ovoj situaciji - rekao je Tong.

Savez malih ostrvskih država, sastavljen od 44 obalnih i niskih ostrva, poziva se na Pariški ugovor koji će ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni. Traže klauzulu u konačnom sporazumu koja će omogućiti malim državama naknadu uticaja ciklona i ostalih vremenskih neprilika s kojima se suočavaju.

- Cilj je imati izbor. Možemo platiti ljudskom nesrećom i patnjom ili možemo platiti ozbiljne investicije i ulaganja za bolju budućnost svih nas- rekao je predsednik Naurua.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    2. decembar 2015 | 14:42

    Kakva farsa oko globalnog zagrevanja. Još jedna ujdurma svetskih psihopata radi 'viših' ciljeva. Posekli su skoro pola Amazonije i Afrike, a ovimo brinu o klimatskim promenama.

  • Marko

    2. decembar 2015 | 16:04

    Ladno su se ovi sa severa rus i amerikanac slozili da nas je nepodnosljivo mnogo i da im je plan da sprze donju polovinu. Bitka oko severnog pola itd. U kanadi rusiji aljasci ce verovstno biti dosta prijatnije. VELIKO POZORISTANCE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA