OVO JE NAJVAŽNIJA VEST U SRBIJI: Evo kada TAČNO kreće GRIP!

Prvi slučajevi obolevanja od gripa očekuju se oko Nove godine, a povećan broj zaraženih tek krajem januara, početkom februara. Za vakcinaciju još nije kasno

  • 3

Virus gripa u Srbiji se očekuje oko Nove godine a povećan broj obolelih posle Božića odnosno sa polaskom dece u drugo polugodište, kaže za Telegraf redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Branislav Tiodorović, epidemiolog. On napominje da se očekuje cirkulacija tri tipa virusa gripa, ali da nema bojazni da će izbiti epidemija.

- Grip ne treba očekivati do Nove godine. Može se desiti da se pre toga pojave pojedinačni slučajevi, ali veće obolevanje treba očekivati tek posle Božiča, odnosno kada nakon završetka zimskog raspusta, deca pođu u školu, tačnije krajem januara, početkom februara.  Procene Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, a i naših službi da neće biti posebnog broja obolelih. Južna polulopta uvek prednjači u odnosu na nas, a tamo nije bilo velikih epidemija, tako da se ni kod nas ne očekuje značajnija pojava virusa gripa - objašnjava prof. Tiodorović za Telegraf.

U Srbiji nikad veća POMAMA za VAKCINOM PROTIV GRIPA!

On precizira da se tokom ove sezone očekuje prisustvo virusa - A (H1N1) i A (H3N2) i možda podtip B virusa, ali da vakcina koja je nabavljena štiti od sva tri tipa.

- A (H1N1) prisutan je u Srbiji od 2009. godine. Više nije pandemijski već je iscrpeo svoj intezitet, što bi narod rekao, ispceo je snagu, te je sada prisutan kao običan sezonski grip. Očekuje se i A (H3N2), koji je, takođe, tri godine prisutan na južnoj polulopti, a može se desiti da se pojavi i novi tip B virusa gripa. Taj podtip je drugačiji, međutim, ne izaziva velike epidemije niti tešku kliničku sliku. Dakle, on nije mutiran a da jeste bila bi drugačija situacija. Već bismo imali podatke iz sveta, ako ne i kod nas o broju obolelih - kaže naš sagovornik.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Koliko dugo je ZARAZAN neko ko ima GRIP?

Tiodorović napominje da za vakcinaciju protiv gripa još nije kasno:

Svi koji žele trebalo bi da se vakcinišu u decembru. Vakcina štiti posle 25 dana od primanja tako da ima dovoljno vremena stvaranje imuniteta i da ljudi budu zaštićeni.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: U toku distribucija vakcina po domovima zdravlja

Za ovu sezonu Srbija je nabavila 243.130 doza trovalentne vakcine protiv gripa koja pored tipa A (H1N1), štiti i od tip A (H3N2) i B virusa gripa.

Napravite SIRUP protiv PREHLADE za 100 dinara ! (RECEPT)

Ona se, pre svega, preporučuje hroničnim bolesnicima, osobama koje su smeštene i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u javnim preduzećima... Vakcinu može primiti svaka osoba starija od šest meseci, kao i osobe starije od 65 godina, a preporučuje se i trudnicama i gojaznim osobama.

Da li se i kada ste počeli da se bojite gripa, pišite nam o ovome u komentarima!

(Lj. R.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA