PROSTITUTKE - IZVOR ZARAZE: Šire bolesti jer tek svaka deseta koristi zaštitu!

Istraživanjem, pod naslovom: "Rizično ponašanje i prevalencija HIV-a među seksualnim radnicama u Podgorici i drugim gradovima", došlo se do alarmantnog rezultata da gotovo 90 odsto prostitutki u Crnoj Gori ne zna na koji način se HIV može preneti, kao ni načine za prevenciju od zaraze tim virusom

  • 28

Prostitucija je u većini zemalja ilegalna, a većina prostitutki prilikom pružanja svojih usluga ne koristi perzervative. Istraživanje Instituta za javno zdravlje Crne Gore je pokazalo da tek svaka deseta devojka koristi kondom kada spava sa mušterijama. 

 

PROSTITUTKE SPUSTILE SVOJE CENE: U ovoj evropskoj zemlji naplaćuju seks 2 evra!

 

Najveći broj anketiranih od 209 "lakih dama" u Baru i Podgorici praktikuje rizično ponašanje i ne koristi zaštitu. Oko 16 odsto prostitutki upotrebljava kondom kada spava sa stalnim partnerom, što ukazuje na visok rizik od prenošenja polnih bolesti, među kojima je i infekcija HIV.

 

Istraživanjem, pod naslovom: "Rizično ponašanje i prevalencija HIV-a među seksualnim radnicama u Podgorici i drugim gradovima", došlo se do alarmantnog rezultata da gotovo 90 odsto prostitutki u Crnoj Gori ne zna na koji način se HIV može preneti, kao ni načine za prevenciju od zaraze tim virusom. Izveštaj instituta pokazao je da je u ovoj godini od ukupnog broja anketiranih ispitanica, samo šest testirano na HIV, dok je polovina ranije radila takve medicinske provere. Samo jedna je imala HIV.

 

 

Podatak iz pomenutog istraživanja, koji zabrinjava, govori da čak petina ispitanica insistira na seksualnim odnosima bez kondoma, dok polovina prostitutki ne koristi kondom ni prilikom seksualnog odnosa sa osobama koje nisu njihovi "klijenti". Izveštaj pokazuje da 85 odsto njih, koje su pristale da učestvuju u istraživanju, imaju stalnog partnera.

 

U dokumentu IJZ se izražava i zabrinutost da bi HIV infekcija mogla relativno brzo da se prenese među prostitutkama zbog njihovog rizičnog ponašanja.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

Podaci Instituta za javno zdravlje, dalje, pokazuju da je ove godine šest osoba umrlo od AIDS-a, što je tri puta više nego prošle. Polno prenosiva bolest dijagnostikovana je kod šest odsto ispitanica prilikom pregleda u zdravstvenim ustanovama, zabeleženo je u izveštaju.

 

Prema podacima iz istraživanja, čak 53 odsto ispitanica nema nikakvo formalno obrazovanje, dok 25 odsto ima srednje i 15 odsto osnovno obrazovanje.

 

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataša

    11. decembar 2015 | 22:32

    Pogledajte koji procenat je odgovorio sa da??Je li moguće da ljudi ništa ne znaju o polnim bolestima?Možda čak ni sama ne zna da ima HPV ili ko zna koje viruse i bakterije.Nije ni čudo da smo pri vrhu po smrtnosti od raka grlića materice koji izaziva upravo virus.Strašno

  • tork

    11. decembar 2015 | 22:47

    Devojka ne moze koristiti kondom, koristi ga muskarac navlacuci ga na polni organ.

  • Živ

    11. decembar 2015 | 22:59

    Od toliko životno presudnih problema novinari se bave prostitutkama ? Ne kaže se za badava da je to najstariji zanat ali i najpotrebniji ovom tužnom društvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA