HAOS NA GRANICI: Tuča između izbeglica, jedna osoba poginula od strujnog udara (FOTO) (VIDEO)

Do eskalacije je došlo nakon jučerašnjih sukoba kada je granica zatvorena, pa je više od 3.000 migranata blokirano kod improvizovanog kampa kod Indomenija sa grčke strane granice

  • 5

Makedonsko-grčka granica je zatvorena, a situacija je eskalirala danas kada je došlo do tuče između izbeglica iz Sirije i sa ostalih područja Bliskog istoka u kojoj je, kako se veruje, jedna osoba iz Maroka podlegla povredama zadobijenim u strujnom udaru.

POLICIJA PUCA NA IZBEGLICE: Haos na grčko-makedonskoj granici se OTEO KONTROLI (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

TV Nova je javila da je Grčka zatvorila granicu sa Makedonijom za sve izbeglice i migrante bez razlike iz koje zemlje dolaze. Jutros su grčke specijalne snage raspoređene na granici kako bi sprečili nerede koji izbijaju među migrantima kojima nije dozvoljen ulaz u zemlju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

A do eskalacije je došlo nakon jučerašnjih sukoba, kada je granica zatvorena pa je više od 3.000 migranata blokirano kod improvizovanog kampa kod Indomenija sa grčke strane granice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Portparol lokalne policije Petrosa Taniosa je izjavila da se veruje da je jedna osoba iz Maroka poginula od strujnog udara u dodiru sa visokonaponskim kablom dok se pela na krov voza, javio je AFP.

HAOS U ĐEVĐELIJI: Oklopna vozila, vodeni topovi i specijalci došli na granicu, migranti protestuju!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makedonske vlasti dovode dodatne policijske snage na granicu. Od sinoć u ponoć predstavnici UNHCR-a i nekoliko nevladinih organizacija su napustili kamp iz bezbednosnih razloga.

Ekonomski migranti, kojima prolaz nije omogućen, prete izbeglicama sa ratom zahvaćenih područja kojima je prolaz dozvoljen. Makedonska policija koristi suzavac da potisne demonstrante iz Pakistana, Maroka i Irana, a grčka policija je noćas sasvim napustila kamp.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

UNHCR je danas izrazio duboku zabrinutost zbog tenzija i nasilja na granici između Grčke i Makedonije i pozvao vlasti obe države da upravljaju granicama u skladu sa principima zaštite ljudskih prava i prava izbeglica.

Ovih dana došlo je do porasta tenzija u Idomeniju, na grčkoj strani granice, usled ograničenja prijema izbeglica i migranata iz zemalja koje nisu Sirija, Avganistan i Irak, koja su uvele države duž zapadnobalkanske rute. Te tenzije su, u nekoliko navrata, dovele do nasilja i privremenog zatvaranja granice, saopštio je UNHCR.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

UNHCR izražava žaljenje zbog današnje pogibije državljanina Maroka pod još nerazjašnjenim okolnostima i ističe da ovaj tragični incident dodatno naglašava potrebu da vlasti preduzmu odgovarajuće korake.

- Pozivamo vlasti u Grčkoj da hitno ponovo uspostave bezbednost da bi se zaštili oni kojima je zaštita potrebna, kao i radnicima humanitarnih agencija i volonterima. Izbeglicama i migrantima kojima je odbijen ulazak u Makedoniju obezbeđen je prevoz natrag u Atinu, gde su im na raspolaganju objekti za prihvat i zbrinjavanje i gde je prisutno osoblje UNHCR-a koje im može ponuditi individualne pravne i druge savete - kaže se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe, naglašava zabrinutost zbog posledica restrikcija koje na granicama sprovodi nekoliko država na Balkanu i preporučuje trijažu ljudi na osnovu njihovih potreba za zaštitom, a ne na osnovu njihovog državljanstva.

- UNHCR i druge organizacije pozvale su te države da ponovo uspostave mehanizme za koordinaciju i reagovanje, koji su dogovoreni na Samitu zemalja Zapadnog Balkana 8. oktobra i sastanku lidera 25. oktobra -  kaže se u saopštenju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orthodox boys Lj.

    3. decembar 2015 | 19:05

    Pustite ih neka poracunaju medzu sobom...pa sta ostane nazad braci turcima...

  • Pokojni Toza

    3. decembar 2015 | 18:39

    Vratite ih turcima i tako su sve jaki i sposobni da brane svoje domove od ID. Ne treba da ginu evropljani tamo zbog njih...

  • Dr za rock and roll

    3. decembar 2015 | 19:27

    Umesto da se ovako bore za svoja prava tamo odakle su dosli oni bi ovde na silu . Mnogo su hrabri. , Iz evrope im jave da su svi ko zene ovde i da su zene iznad muskih pa hvataju silu a ustavri ne prave razliku izmedju civilizacije i divljastva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA