UPOZNAJTE MUMINA JAKUPIJA, Goranca zbog kojeg centar PARAĆINA miriše na KESTEN! (FOTO)

Više od pola veka prodaje kesten na ulici, nekada u Zagrebu, a sada u Paraćinu. Uglednu porodicu Jakupi svi poštuju i vole

  • 2

Mumin Jakupi, koji je prevalio sedamdesetu, po nacionalnosti je Goranac i tačno 55 godina prodaje kesten na ulici. Od oktobra do kraja decembra miris kestena širi se gradom na Crnici, vraća kupce u detinjstvo i čini da susedni gradovi na Paraćin budu po malo ljubomorni.

Kako da ispečete savršeno KESTENJE u rerni! I to bez imalo muke (VIDEO)

Paraćin je jedini grad u Pomoravlju i Šumadiji, a možda i u Srbiji, u kome se na ulici prodaje pečeni kesten, zahvaljujući Muminu. Kaže da kesten peče ne toliko zbog novca, koliko zbog navike i druženja sa Paraćincima.

VREME JE ZA KESTENJE: Evo zašto ne smete da im propustite sezonu!

Porodica Jakupi prilično je situirana, ali Mumin ne bi bio ono što jeste kad ispred "Central kafea", kad padne mrak, ne bi doneo vreću kestena i počeo da ga peče.

- Sezona kestena traje kratko, a ja ga pečem i prodajem više od pola veka. U Paraćinu sam odrastao, zatim sam otišao u Zagreb i tamo radio isti posao. Kad mi je otac Šaban umro, nasledio sam kiosk i vratio se u Paraćin. Moja porodica je više od šest decenija ovde. Iako smo poreklom iz Dragaša, selo Vranište, Paraćin je naša rodna kuća. Volim Paraćince i peći ću im kesten dok živim. Posle, neka se snalaze - kroz osmeh nam priča Mumin ne prekidajući da meša i puni fišeke kupcima koji strpljivo čekaju u redu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj vispreni Goranac dobrog zdravlja život ne može da zamisli bez nekog posla i kestenja. Za Paraćin je vezan jer je tu nekad igrao fudbal, stekao brojne prijatelje. Deca su mu se tu rodila, trojica sinova. Dvojicu je namamila Evropa i oni su vozači u Švedskoj. Trećem sinu otvorio je poslastičarnicu u Paraćinu.

On bi, verovatno, i mogao da ga u pečenju kestenja odmeni, ali sumnja... Od kestenja su mu crne ruke, ali je veče "slatko". Ispriča se sa poznanicima i prijateljima, a sve što je doneo i pripremio, plane začas. Zato se ponekad vrati kući za dodatnu količinu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kesten kupujem u Makedoniji. Na žalost, peče se samo kad krene jesen do Nove godine. To je vreme dok kesten rađa. Previše je osetljiv i ne može da se sačuva zimi pa zato ova nepuna tri meseca radim intenzivno - objašnjava Mumin.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    4. decembar 2015 | 18:56

    Lepa prica o postenom I vrednom coveku. Treba vise ovakvih ljudskih prica iz kojih izvire ljubav.

  • george

    4. decembar 2015 | 19:08

    U Obrenovićevoj, u Nišu,kestenje već više decenija prodaje naš sugradjanin D.A. a ranije je to činio nj. otac...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA