DUŠANOV ŠAH IGRAJU I TOMA I VUČIĆ I CEO BALKAN: E, ovakvu priču do sada SIGURNO NISTE ČULI! (FOTO)

Ruke internacionalnog šahovskog velemajstora, koje su nekada intezivno "šetale" kraljicu, pijuna, skakača, danas te iste figure proizvode za tržište bivše Jugoslavije, a njegov šah igraju i Grci, Nemci, Italijani, Španci...

  • 6

Čak ni na osnovu svih partija šaha odigranih na internacionalnim takmičenjima, a kamoli na osnovu onih prvih, koje je odigrao u drugom razredu Zemunske gimnazije, nije se moglo naslutiti da će Dušan Sekulić danas biti najpoznatiji proizvođač šahovske opreme na Balkanu, a i šire.

Ovaj diplomac Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši novinar, posle nekoliko promenjenih firmi, spojio je profesiju i hobi u sopstveno porodično preduzeće - "Kasa komerc" (Caissa commerce), koje proizvodi sve što je neophodno da bi se igrala ova plemenita igra.

Ruke internacionalnog šahovskog velemajstora, koje su nekada intezivno šetale kraljicu, pijuna, skakača, danas te iste figure proizvode za tržište bivše Jugoslavije, ali i Grčku.

Njegov šah igraju i Nemci, Italijani, Španci...

- Dušan Sekulić je radnik, direktor i vlasnik, iliti rob, gonič roba i vlasnik roba - kaže na samom početku razgovora za Telegraf ovaj skromni čovek na pitanje ko je zapravo on:

- Završio sam ekonomiju, ali je moje studiranje, više, bilo usputno. Šah mi je, oduvek, bio glavni predmet interesovanja. Promenio sam jedno četiri-pet firmi, probao sam, čak, i šahom profesionalno da se bavim ali sam video da je to dosta teško, pa sam na kraju osnovao svoju firmu i počeo ovo da radim. Spojio sam profesiju i hobi, i u tome sam, evo 25-26 godina.

BEOGRAD po prvi put DOMAĆIN svetskog takmičenja u PROBLEMSKOM ŠAHU!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dve i po decenije, dakle, Sekulić u Ulici Bežanijskih ilegalaca u Beogradu, pravi sve vezano za šah, a uža specijalnost su mu takmičarska šahovska oprema i literatura. On je mozak operacije, a u svemu mu najveću pomoć i podršku pružaju supruga i sin.

- Opremam šah klubove, škole, sva mesta gde se organizuje i igra šah. Tu sam, po mojim skromnim procenama, broj jedan u regionu već 15 godina. Godišnje prodam nekoliko hiljada šahovskih garnitura. A ko su moji najverniji kupci? Pošto radim kvalitetne takmičarske šahovske garniture, moji kupci su svi oni koji šah igraju organizovano. To su šah klubovi, škole, udruženja penzionera, šahovski savezi. Pravim i jeftinije figure za decu, početnike, jer kad napraviš "mercedesa" lako ćeš i "fiću"... - priča on dok ja u njegovoj "zemlji" šaha očima prelazim preko naslova knjiga, portreta šahovskih velemajstora i naravno, kraljica, pijuna...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pomislih, nikad više konja na jednom mestu, a nisam u ergeli. U prilog tome i činjenica da su ovi ovde, uglavnom drveni.

- Kad je šah, koji je prastara igra, počeo da se igra, on se pravio isključivo od drveta. Kada su došle nove tehnologije i novi materijali, počeo je da se pravi i od plastike, s tim što je od plastike, osetno, jeftiniji i te figure služe za masovnu upotrebu, decu, škole... Pravi zaljubljenici u šah kupuju isključivo drvene, jer su trajnije, toplije i prirodnije. Drvene figure mogu da sačekaju i unuče, s obzirom na to da se šah kupuje jednom ili dva puta u životu - objašnjava Sekulić i otkriva koje je drvo najbolje:

- Za figure moraju da se koriste isključivo tvrda drveta. Ja figure godinama radim od graba. Probao sam i sa javorom, bukvom, orahom... Međutim, ispostavilo se da mi je to tvrdo drvo najzgodnije i najzahvalnije. Jeste da se malo brže tupe noževi, ali se lepo obradi i glatko je kada izađe iz mašine, tako da ne mora dodatno previše da se šmirgla.

EKSKLUZIVNO: Evo kakav je GIMNAZIJALAC bio Vučić i koje je ocene imao u dnevniku! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zaljubljenici u šah znaju da u svetu postoje dva osnovna modela odnosno dizajn figura - "Dubrovnik" i "Staunton". Ovaj drugi je vodeći u svetu i na njemu igra 95 odsto svetske populacije.

- Glavne odlike "Staunton" modela, čije su figure vitkije, su kralj, koji ima krst na glavi i lovac koji ima zarezanu glavu. "Dubrovnik" model, koji zovemo po Olimpijadi u Dubrovniku koja je održana 1950. kada smo osvojili zlato, ima malo krupnije figure. U odnosu na kralja "Staunton" modela, kralj "Dubrovnika" ima kuglicu umesto krsta a lovac kapicu kontra boje. Naravno, oba modela su jako lepa - kaže Sekulić dok nam pokazuje svoje tvorevine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sa njegovim figurama, inače, odigrano je više svetskih prvenstava. Takođe, njegov šah nema ko ne igra, ali retko ko zna čijih je ruku delo.

- I predsednik i premijer imaju moj šah. Moje figure su širom sveta. Pokrivam Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju... I, tu sam jako poznat jer, svi igraju moj šah. Neki me znaju a neki ne. Mog šaha ima i u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj a povremeno odradim neki izvoz i u Nemačku, Italiju, Španiju... Ako me pitate da li može da se živi od ovog posla, kazaću vam, nekako opstajem. Mnogi mi se, može se reći, dive jer ovo je zaista specifičan posao, a pošto sam ja čovek iz prošlog veka, moja najbolja preporuka i reklama su moji zadovoljni kupci - ponosan je Sekulić.

Možete li da zamislite šah na ZIMSKIM Olimpijskim igrama?

Ljubav prema šahu ne bi, ipak, bila potpuna, kada povremeno svoj um ne bi izmerio sa nečijim, kad ne bi odigrao pokoju partiju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Obožavam da igram šah i u toku godine odigram poneki turnir. Šah je nešto između nauke, umetnosti i sporta. Ali nije ni jedno, ni drugo, ni treće nego sve to zajedno. Nauka je upravo zbog knjiga jer se sama igra zasniva na principima. Umetnost je jer, bez obzira na taj naučni momenat, na toj tabli od 64 polja sa 32 figure postoji prostor za neku vašu kreaciju a sport je zato što je to borba izmedu dva uma. Inače, otkako su pre 700-800 godina Arapi šah doneli u Evropu,on je preživeo samo jednu izmenu. Dama je u pra-šahu išla kao i kralj po jedno kolo okolo, a u sadašnjem dama postaje ubica na tabli i ima kombinovano dejstvo topa i lovca. I lovac je išao samo dva polja ukoso, a sada ide po celoj dijagonali - objašnjava naš domaćin.

Ovi mali SRPSKI GENIJALCI nisu imali para da OSTVARE SAN, a onda se desilo nešto što im je promenilo život! (FOTO)

Za kraj, on nam otkriva da je danas šah, koji je kao veoma koristan za decu ušao i u školski sistem, popularniji nego ikad.

- Recimo, na prošloj olimpijadi su pobedili Kinezi. U prvi plan izlaze zemlje koje na šahovskoj mapi nikad nisu postojale. Na poslednjem dečjem svestkom prvenstvu u Grčkoj, samo dva mesta i dve srebrne medalje su osvojili Rusi, ostale su pripale Indusima, Irancima, Vijetnamcima i zemljama koje do pre neku godinu nisu važile za šahovske velesile. Mi smo godinama bili druga zemlja u svetu, međutim, kako se Jugoslavija raspala, od jake reprezentacije sada imamo šest osrednjih. Ali, šah je kod nas jako popularan i za perspektivu šaha se ne brinem - zaključuje Sekulić.

Da li i vi poznajete nekog ko se bavi interesantnim poslom i o kome biste voleli da čitate na našem portalu? Podelite to sa nama u komentarima.  

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA