"NAJTEŽE JE DRANJE, A NAJSLAĐE KRKANJE": Bili smo ceo dan na SRPSKOM SVINJOKOLJU! (FOTO) (VIDEO)

U prokupačkom kraju postoje i profesionalni koljači svinja. Oni naplaćuju 1.500 dinara klanje, a dodatni radovi oko pripreme mesa se ekstra plaćaju

  • 8

Nešto kasnije nego uobičajno, zbog visokih temperatura u prokupačkoj opštini započeo je svinjokolj, a grad se preneo u sela, gde kod rođaka ili prijatelja svi spremaju čvarke, mast i suvo meso za zimu.

VREME JE SVINJOKOLJA: Evo kako klanje svinja može biti opasno po život! (FOTO)

Tako u prokupačkom selu Babin Potok već drugi dan priprema se meso za zimu.

DAČIĆ NA ČVARKIJADI: Ovakve manifestacije moramo da negujemo! (FOTO)

- Odlagali smo klanje dve svinje koje već godinu dana spremamo, jer su temperature bile visoke. Ipak, ne sme se više čekati - kaže Mirko Mitić (71) koji sa suprugom Savkom (65) uz malu pomoć zeta i sina, priprema meso za zimu.

VI SRBI DOBRO PRAVITE ČVARKE, ALI NE ZNATE DA IH JEDETE: Ovo je poručio svetski prvak u jedenju čvaraka (VIDEO)

- Najteže je dranje, a najlakše i najslađe krkanje. Da bi došlo do toga, evo već drugi dan smo u poslu. Sada pripremam meso za sušenje, odvajamo iznutrice i kožu, salo za mast, a sutra kreće spremanje čvaraka. Trajaće ovo par dana jer supruga i ja gotovo sve sami završavamo, ali se  isplati. Mislim da je ovo najbolji deo godine, jer posle njega sledi samo uživanje - šaljivo kaže Mirko, kojem je raspoloženje pojačano kada pomisli na čvarke i suvo meso koje će ubrzo doći.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pred njima je ove godine bio težak zadatak, da se pozabave sa dve svinje, od kojih su obe po 200 kilograma.

- Deca i mi volimo meso, pa će taman ovo sada da nas pokrpi do sledeće godine. Suprugu u svemu pomažem, nekako smo navikli da to radimo zajedno, ne može on bez mene - komentariše Savka dok pomaže Mirku da se izbori sa svinjom od 200 kilograma.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oboje priznaju da je ranije sve to bilo lakše, jer su obično i komšije jedni drugima pomagali, pa se svakog dana menjala kuća u kojoj su svi učestvovli u svinjokolju. Poslednjih godina je malo drugačije.

- Sada je sve spala na dva slova, to jest nas dvoje, ali iako nam malo više vremena treba, uspevamo. Nema lepšeg mesa od onoga koje je pripremljeno u kući i koje smo sami proizveli. Čak i kada osetim umor, setim se kako ću celu zimu uživati u čarolijama mesa i onda mi ništa nije teško - uz osmeh priznaje Mirko.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U prokupačkom kraju postoje i profesionalni koljači svinja. Oni naplaćuju 1.500 dinara klanje, a dodatni radovi oko pripreme mesa se ekstra plaćaju. Zato obično sva domaćinstva sama obavljaju ove poslove, ili to čine sa prijateljima i rođacima.

Pogledajte kako izgleda svinjokolj:

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    14. decembar 2015 | 22:37

    To se nekad radilo za 29 novembar, praznik pa je dolazila cela porodica sa svih strana,od ranog jutra se krene sa rakijom, pa malo kobasice, crevca, pa krmenadle-uživancija.

  • Bane

    15. decembar 2015 | 03:51

    Ovako se ne tranzira svinja

  • joka

    14. decembar 2015 | 23:03

    Ja tako svaki dan 4 5 kom... p.s. radim i usluzno klanje uzgoj prodaju suhomesnatog i prasica, samo domace!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA