DAČIĆ NA ČVARKIJADI: Ovakve manifestacije moramo da negujemo! (FOTO)

On je zajedno sa ministrom Aleksandrom Antićem obišao sve štandove i probao ovaj valjevski specijalitet

  • 18

Na keju Kolubare u centru Valjeva danas se održava Festival duvan čvaraka, koji je privukao oko 30.000 postetilaca iz Kolubarskog okruga i okolnih gradova. Svi na licu mesta mogu da vide kako se prave čuveni valjevski duvan čvarci.

Vredni mesari, pored svojih oranija, spremaju ovaj specijalitet, koji se tokom dana može kupiti po ceni od 1.000 dinara za kilogram.

Na 10. Festivalu duvan čvaraka najveću pažnju posetilaca je privukao potpredsednik vlade Ivica Dačić, koji je zajedno sa ministrom Aleksandrom Antićem obišao sve štandove i probao ovaj valjevski valjevski specijalitet.

- Ovde sam došao u privatnu posetu. Ovako nešto nisam video nigde u svetu, putovao sam u mnoge zemlje, ali osim naših ljudi u inostranstvu koji prodaju duvan čvarke, nisam video da se proizvode u bilo kojoj drugoj zemlji. Čvarci u mojoj Žitorađi su slični valjevskim, ali nemaju isti naziv. Ovakve manifestacije, poput Čvarkijade, bi trebalo da neguju i razvijaju, daju veliki doprinos turizmu i ovde sam sreo mnoge ljude koji nisu iz Valjeva - rekao je ministar Dačić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Očevici su bili svedoci zagrljalja i srdačnog pozdrava dvojice bivših ministara unutrašnjih poslova, Ivice Dačića i Dušana Mihajlovića, koji su se slučajno sreli na ovoj manifestaciji.

Na ovogodišnjoj Čvarkijadi potpaljeno je oko 50 oranija. Na štandu Poljoprivredne škole iz Valjeva đaci su na licu mesta spremali čvarke.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

– Prvo stavimo masno tkivo, dospemo vodu i nakon toga se sve to meša. Nema nikakve tajne u pravljenju duvan čvaraka, već se za razliku od drugih kuvaju duže - kaže učenik drugog razreda te škole Marko Spasić.

Organizatori se nadaju da će ovu manifestaciju do kraja dana posetiti 30.000 ljudi. U poslepodnim satima najavljen je koncert "Pinkovih zvezdica".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA