• 6

POTCENILI SMO ISIS, ONI NISU SAMO PSIHOTIČNE UBICE? Procureo dokument o uređenju Islamske države

Glavni cilj islamista izgradnja države, a ne beskonačno ratovanje, piše u priručniku pod nazivom "Principi u administraciji Islamske države"

  • 6

Interni dokument Islamske države, koji je procureo u javnost, pokazuje da ova teroristička organizacija ne sledi samo vojnu strategiju u cilju širenja svoje teritorije, već ima plan o izgradnji države punog kapaciteta na svim nivoima.
PLANIRAJU MASOVNO UNIŠTENJE: Islamisti po Evropi švercuju atomsko, hemijsko i biološko oružje?

Priručnik pod nazivom "Principi u administraciji Islamske države", u koji je "Gardijan" imao uvid, sadrži plan o uspostavljanju spoljnopolitičkih odnosa, puno propagandno delovanje i centralizovanoj kontroli nad naftom, gasom i drugim vitalnim delovima ekonomije.
Kako se navodi, dokument na 24 stranice, pisan prošle godine svedoči o aspiracijama džihadista za izgradnju države i načinima na koje je ID uspela da se uspostavi kao najbogatija i najdestabilizujuća džihadistička grupa u poslednjih 50 godina.
Ovaj papir, kako navodi "Gardijan", prikazuje da je Islamska država čiji je osnivački princip brutalno nasilje, jednako posvećena i svetovnim stvarima kao što su zdravlje, obrazovanje, trgovina, komunikacije i zapošljavanje. Ukratko, džihadisti izgrađuju državu, piše britanski list.
Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives


I dok koalicija zapadnih vazdušnih snaga intenzivira udare na mete ID u Siriji, na osnovu ovog dokumenta može da se zaključi da vojni zadatak nije jedino bojno polje džihadista te da je Islamska države daleko više od zbira svojih boraca.
Dokument, koji je pisan kao osnova za obuku "kadrova administracije" u mesecima pošto lider ID Abu Bakir al-Bagdadi proglasio kalifat u Iraku i Siriji 28. juna 2014. godine, predstavlja svojevrsno uputstvo za organizovanje više grana vlasti uključujući obrazovanje, prirodne resurse, industriju, spoljnopolitičke odnose, odnose sa javnošću i vojne kampove.

Prema novom dokumentu, da li mislite da Islamsku državu čine samo teroristi ili je u pitanju kompleksni sistem?

Glasajte

Ovaj papir prvi put otkriva da je ID oduvek nameravala da obučava decu za ratovanje, što je vidljivo i na ovogodišnjim propagandinim snimcima koje postavlja na Internet.
Tekst čiji je autor Egipćanin Abu Abdulah, eksplicitno govori o nameri da deca dobiju obuku u rukovanju lakim naoružanjem te da će "istaknuti pojedinci među njima odabrani za bezbednosne zadatke, uključujući kontrolne punktove, patrole".
Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy


"Gardijan" je do dokumenta došao preko jednog neimenovanog biznismena koji je sarađivao sa Islamskom državom i zahvaljujući kojem je u javnost procurelo skoro 30 dokumenata, uključujući i finansijski izveštaj iz jedne od najvećih provincija ID.
Poslednjih nedelja džihadisti su pretrpeli značajne gubitke, ali zapadni analitičari upozoravaju da je njihov glavni cilj izgradnja države, a ne beskonačno ratovanje.
Viši saradnik Univerziteta Džoržija Čarli Vinter smatra da navedeni dokument prikazuje velike kapacitete transformacije.
- Daleko od vojske iracionalnih, krvožednih fanatika, ID je duboko proračunata politička organizacija sa ekstremno kompleksnom dobro planiranom infrastrukturom iza sebe - upozorava on.
(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    Nista nije slucajno , i teroristicka OVK je isto tako imala planove o izgradnji drzave , overeni projekat za izgradnju , dostavljaju ameri , a ujedno su i podizvodjaci " gradjevinskih "radova , svi " farbarski " poslovi su njihovi ,olos belosvetski je i ovde , glavni arhitekta .

  • Broj Jedan

    sve ce to bacuska da zgazi kao bubasvabe,s×ebali su se kao baba niz stepenice

  • jojba

    a zasto su bas formirani na Vidovdan 2014? na Vidovdan postoje samo 3 dogadjaja koja tangiraju Tursku i Bliski Istok, bar da ja znam - Hag zarobio Milosevica(koji je bio simbol animuslimanskog delovanja, u to vreme, tek kasnije su ga rehabilitovali), 100 godina pre 2014. u Sarajevu je atentat i taj dan je simbol svetskog rata. U 14. veku sultam Murat je likvidiran od strane srpske koalicije , i taj dan je simbol borbe antiIslama i Islama za ljude koji vole Bosnu (mada je Vidovdan smesan u odnosu na sultana Altara i spanske plemice, i smesan u odnosu na pan Sobjeskog i poljske trupe u Becu, Evropa se branila na dva fronta, Spanski front i Becki front . Islam nikad nije stigao dalje od Sinja i opstine Obrovac i Titove Korenice , nego su zbog Srba sve balije na planeti ufiksirale Bosnu . a mnogo vise zla je islamistickoj ideji doneo Bec i na kraju krajeva Imperijalna Rusija i Staljinova Rusija (Staljin je zvanicno zabranio svaku religiju, a po Albaniji je zvanicna religija postala ateizam, sustinski - indirektno najveci krvnik nad muslimanima je postao "poslednji Romanov" Josif Staljin) Cudnovato je primetiti da je najveci hriscanski branioc Islama i muslimanskog dostojanstva ponovo ''ruski car'' Vladimir Putin . Svaka budala ufiksira Vidovdan da na njega pravi proglase....cak i Tito je dobio pretece pismo (jedno od ) iz Moskve na Vidovdan 1948

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima