POTCENILI SMO ISIS, ONI NISU SAMO PSIHOTIČNE UBICE? Procureo dokument o uređenju Islamske države

Glavni cilj islamista izgradnja države, a ne beskonačno ratovanje, piše u priručniku pod nazivom "Principi u administraciji Islamske države"

  • 6

Interni dokument Islamske države, koji je procureo u javnost, pokazuje da ova teroristička organizacija ne sledi samo vojnu strategiju u cilju širenja svoje teritorije, već ima plan o izgradnji države punog kapaciteta na svim nivoima.

PLANIRAJU MASOVNO UNIŠTENJE: Islamisti po Evropi švercuju atomsko, hemijsko i biološko oružje?

Priručnik pod nazivom "Principi u administraciji Islamske države", u koji je "Gardijan" imao uvid, sadrži plan o uspostavljanju spoljnopolitičkih odnosa, puno propagandno delovanje i centralizovanoj kontroli nad naftom, gasom i drugim vitalnim delovima ekonomije.

Kako se navodi, dokument na 24 stranice, pisan prošle godine svedoči o aspiracijama džihadista za izgradnju države i načinima na koje je ID uspela da se uspostavi kao najbogatija i najdestabilizujuća džihadistička grupa u poslednjih 50 godina.

Ovaj papir, kako navodi "Gardijan", prikazuje da je Islamska država čiji je osnivački princip brutalno nasilje, jednako posvećena i svetovnim stvarima kao što su zdravlje, obrazovanje, trgovina, komunikacije i zapošljavanje. Ukratko, džihadisti izgrađuju državu, piše britanski list.

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

I dok koalicija zapadnih vazdušnih snaga intenzivira udare na mete ID u Siriji, na osnovu ovog dokumenta može da se zaključi da vojni zadatak nije jedino bojno polje džihadista te da je Islamska države daleko više od zbira svojih boraca.

Dokument, koji je pisan kao osnova za obuku "kadrova administracije" u mesecima pošto lider ID Abu Bakir al-Bagdadi proglasio kalifat u Iraku i Siriji 28. juna 2014. godine, predstavlja svojevrsno uputstvo za organizovanje više grana vlasti uključujući obrazovanje, prirodne resurse, industriju, spoljnopolitičke odnose, odnose sa javnošću i vojne kampove.

Ovaj papir prvi put otkriva da je ID oduvek nameravala da obučava decu za ratovanje, što je vidljivo i na ovogodišnjim propagandinim snimcima koje postavlja na Internet.

Tekst čiji je autor Egipćanin Abu Abdulah, eksplicitno govori o nameri da deca dobiju obuku u rukovanju lakim naoružanjem te da će "istaknuti pojedinci među njima odabrani za bezbednosne zadatke, uključujući kontrolne punktove, patrole".

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

"Gardijan" je do dokumenta došao preko jednog neimenovanog biznismena koji je sarađivao sa Islamskom državom i zahvaljujući kojem je u javnost procurelo skoro 30 dokumenata, uključujući i finansijski izveštaj iz jedne od najvećih provincija ID.

Poslednjih nedelja džihadisti su pretrpeli značajne gubitke, ali zapadni analitičari upozoravaju da je njihov glavni cilj izgradnja države, a ne beskonačno ratovanje.

Viši saradnik Univerziteta Džoržija Čarli Vinter smatra da navedeni dokument prikazuje velike kapacitete transformacije.

- Daleko od vojske iracionalnih, krvožednih fanatika, ID je duboko proračunata politička organizacija sa ekstremno kompleksnom dobro planiranom infrastrukturom iza sebe - upozorava on.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    7. decembar 2015 | 17:09

    "Ukratko, džihadisti izgrađuju državu, piše britanski list." Типично англосаксонско лицемерје и цинизам. Ту државу су они направили са САД, тобоже борећи се против Асада.

  • Zeljko

    7. decembar 2015 | 18:19

    Nemogu vjerovati da ovo neko normalan može napisati. I to još u znanstvenom tonu. Nakon svega što smo vidjeli mogu samo zaključiti, "KAKO JE BOLESNA CIA- ina PROPAGANDA"

  • Zeljko

    7. decembar 2015 | 17:12

    Koje licemjerje. Neka kažu to obiteljima nedužno zaklanih i osakacenih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA