NAJVEĆA SRPSKA PRAZNIČNA PREVARA: Božić Bata NE POSTOJI, evo kako je GREŠKOM DOBIO IME!

Božić Batu bi najčešće glumio domaćin, tj. najstariji u porodici. Adekvatno bi se kostimirao i dolazio spolja, kroz sneg, trupao ispred ulaza u kuću i kucao, dok su deca, unutra, u toplom, zurila ka vratima iščekujući njegovu pojavu

  • 25

Kada dođe vreme novogodišnjih praznika prvi nam je na pameti simpatični dekica na sankama sa mnoštvom poklona "u šteku"... Naravno, uz obavezno zveckanje zvončića i pratnju irvasa.

No, znate li da se Deda Mraz nekada u Srba zvao - Božić Bata? Ili, kako je uopšte dobio ime?

U nastavku vam otkrivamo baš to - kako je Božić Bata zapravo dobio ime!

Da li ste znali zbog čega se za Novu godinu kiti jelka?

U izvornom značenju, Božić stiže spolja, trupće, stresajući tako sneg sa nogu, odnosno bata (prim. aut. od bat koraka; batati, koračati, stupati). Ne znajući značenje reči "batati" (truptati), deca su to "Božić Bata" iz pomenutog stiha razumela kao da se radi o nekom dobrom "bati, koji im donosi darove".

Božić Batu bi najčešće glumio domaćin, tj. najstariji u porodici. Adekvatno bi se kostimirao i dolazio spolja, kroz sneg, truptao ispred ulaza u kuću i kucao, dok su deca, unutra, u toplom, zurila ka vratima iščekujući njegovu pojavu.

Svaki kraj u Srbiji ima neki svoj običaj vezan za novogodišnje i božićne praznike. Euforičnost pred praznike podsticale su hladne noći pune snega. Što su noći bile hladnije i punije snage, Božić Bata je kao ličnost dobijao jači uticaj kod najmlađih.

DECO, PIŠITE DEDA MRAZU: Više ne odgovara na imejl, ovo je jedini način da vam ISPUNI ŽELJE!

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Ipak, u onom urbanijem ambijentu Božić Bata je postepeno menjao izgled. Ilustrovan je nalik zapadnom Santa Klausu. To ne čudi, pošto je veći deo srpske štampe i zabavne literature izlazio u Vojvodini, koja je tada bila deo Austrougarske.

Negde se Božić Bata održao, kao jedina varijanta, a negde su se pojavljivali i Božić Bata, i Deda Mraz. Kasnije, u vreme socijalizma, deci se umesto Božić Bate natura Deda Mraz koji je i danas zadržao to ime.

Božić Bata se zadržao po nekim seoskim mestima i uglavnom je vezivan za Božić, a Deda Mraz je "dolazio" za Novu Godinu. Danas je Božić Bata gotovo iščezao iz običajne prakse, kao i mnogi drugi detalji iz tradicionalnog načina života u Srbiji. 

Pogledajte i dečju pesmicu "Božić, Božić Bata", i na tren oživite detinjstvo i prazničnu atmosferu:

Pozivamo vas da podelite u komentarima sa nama svoja najlepša sećanja na Božić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. decembar 2015 | 15:01

    A sta da radimo mi,evo javno priznajem,kojima su svi bili"crveni"?Babe i dede odavno pokojni,a matorci odrastali u komunizmu..Ko ce mene da nauci,kako ja svoje dete jednog dana da naucim sta se radi za Slavu,za Bozic,za Vaskrs?Znate li vi,kada kao odrasla osoba morate da iz pocetka ucite sve srpske obicaje,koji su meni kao malome bili uskraceni.Evo,priznajem,ja sam tek u15oj naucio da se krstim.Krsten sam tek sa24.god.Ja nisam kao mali isao u Crkvu,pa da mi je sad sve to normalno i prirodno.Ja uvek moram da pitam:"A gde sada da stanem,kada da se prekrstim,kada da ponudim koljivo",itd..Ni neznate koliko je mnogima tesko,a nece da budu novi"turbo pravislavci",nego prosto-odrastali su u komunistickim porodicama..

  • M.M

    12. decembar 2015 | 12:30

    mars sa tim glupostima o deda mrazu. neka ga slave katolici kod nas se zna sta se slavi

  • N. S

    12. decembar 2015 | 13:36

    @ Niko E, hajde nas baš prosvetli koji je grad proglašen i zbog čega? A i baš nas briga. BOŽIĆ BATA će ostati kod nas, koji za njega znamo, i koji negujemo tu tradiciju. Vama vaš deda Mraz a nama naš BOŽIĆ BATA. Bilo bi bolje da ne tražite u svemu, da je vaše ispravnije. Pustite nas na miru , pa neka je i ne ispravno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA