Ekshumirani posmrtni ostaci 56 osoba srpske nacionalnosti stradalih u "Oluji"

Na dve lokacije pronađeni su posmrtni ostatci 56 osoba stradalih 1995. godine tokom akcije Oluje, a nakon humane asanacije terena ukopane su uz mesno groblje

  • 17

Ekshumacija iz masovne grobnice kod groblja u Gornjem Selištu, nedaleko od Gline u Hrvatskoj završena je nakon osam dana, a ekshumirani su posmrtni ostaci 56 osoba uglavnom srpske nacionalnosti.

Počela provera lokacije kraj NOVOG PAZARA za koju se sumnja da je MASOVNA GROBNICA!

Ekshumaciju je organizovala Uprava za zatočene i nestale osobe hrvatskog Ministarstva branitelja, prenela je Hina.

Na dve lokacije pronađeni su posmrtni ostatci 56 osoba stradalih 1995. godine tokom akcije Oluje, a nakon humane asanacije terena ukopane su uz mesno groblje, saopštilo je juče Ministarstvo.

Radi identifikacije metodom DNA uzeti su uzorci iz svih posmrtnih ostataka, nakon čega su vraćani u grobnicu do njihove identifikacije i sahrana u skladu sa željama članova porodica, prenosi Hina.

Po dosad poznatim podacima, a očekuje se da će to potvrditi i postupak identifikacije, reč je uglavnom o civilima srpske nacionalnosti. Zbog toga su na ekshumaciji bili prisutni i stručni posmatrači Komisije Vlade Srbije za nestale osobe kao i Međunarodne komisije za nestale osobe, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva branitelja, preduzimanjem dosadašnjih aktivnosti u organizaciji Uprave za zatočene i nestale tog ministarstva, ekshumirani su posmrtni ostaci 1081 osobe stradale 1995. godine, od kojih su identifikovani ostaci 681 osobe, prenela je Hina.

Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 5.056 žrtava od kojih je identifikovano njih 4.090.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goksa

    9. decembar 2015 | 11:49

    Ubijenih u zločinačkoj akciji od strane ustaša a ne "stradalih u oluji".

  • МИЛОШ

    10. decembar 2015 | 09:27

    SRBI NIKADA OVO NE ZABORAVITE I NIKADA NEMOJTE OPROSTITI...OVO I OVOME SLICNOM O STPSKIM STRATISTIMA OD USTASA OD POCETKA 20.VEKA PA DO DANAS I DALJE U SRPSKIM ISTORIJSKIM UDZBENICIMA,ALI INTENZIVNIJE GOSPODO SRPSKI MINIZSTRI...

  • stvarno?

    10. decembar 2015 | 18:49

    A jel to ta olluja shto hrvati se polomishe da slave kao nacionalni peaznik?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA