OPASNOST VREBA IZ SENKE: Da li je pobeda Marin Le Pen veća pretnja od ISIS-a?

Teroristički napad na Pariz bila je prilika za Le Pen da se obruši na muslimansku manjinu i iskoristi tu zajednicu kao žrtvenog jarca

  • 10

Stranka Nacionalni front Marin Le Pen, radikalna desnica, prvi put je pobedila na nacionalnim izborima u Francuskoj, te je sada vodeća politička sila u francuskoj politici, ispred tradicionalnih socijalističkih i republikanskih stranaka.

ONI MRZE SVE ŠTO NIJE FRANCUSKO: Šokiraćete se kada vidite za šta se najkontroverznija porodica Evrope zalaže (FOTO)

Osvojivši ubedljivo najveći broj glasova u šest regija od četrnaest, ovaj krajnje ksenofobni pokret zadobio je kontrolu nad još dve regije - Nord Pas de Kalais na severu i Provins Alps Kot d'Azur na jugu, usled neodgovorne odluke Nikole Sarkozija da odbije savez sa socijalističkom strankom predsednika Fransoa Olanda protiv Marin Le Pen.

Pobeda radikalne desnice je rezultat koji ima istorijski značaj. Nacionalni front imao je najbolji rezultat tokom evropskih izbora prošle godine. Pribegli su antibriselskoj retorici u pravom trenutku i uspeli da preokrenu rašireno nezadovoljstvo u Francuskoj u svoju korist.

Sada Le Pen iskorišćava nesigurnost i strah koji je zavladao u Francuskoj nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra, a rezultati izbora potvrdili su polarizaciju francuske politike.

Ako moć regija u francuskoj politici ostane ograničena pobeda Le Penove osiguraće ovom ksenofobnom pokretu polazište za širenje populističke i netolerantne političke platforme. Specifičnost francuskog izbornog sistema ključan je razlog uspeha ovog ekstremističkog pokreta.

Iako sporo Nacionalni front je napredovao u poslednjih 30 godina, ali nisu bili u stanju da biraju više od dva člana parlamenta jer druge stranke nisu želele da budu povezane s ovom rasističkom političkom strankom.

Dok su druge manjinske stranke, poput stranke Zelenih, redovno bile primorane da se udružuju s drugim strankama kako bi ublažile svoje političke stavove i prihvatile kompromise, te na taj način osigurale prisustvo u parlamentu ključno za finansijski opstanak, Nacionalni front je prihvatio ulogu otpadnika koja mu je omogućila da napreduje iz senke.

FRANCUSKA PROTIV IZBEGLICA I MUSLIMANA: Desnica ojačana posle terorističkih napada

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

U nekoliko slučajeva kada je Nacionalni front uspeo da pobedi na lokalnim izborima podaci su užasavajući. U Hajangenu je otkriveno da je gradonačelnik ekstremne desnice falsifikovao svoj predizborni budžet. U Beziersu je gradonačelnik Robert Menard iz Nacionalnog fronta podsticao na kreiranje privatnih policijskih snaga i razvrstavanje po religijama, čime se ciljalo na manjine. U svim gradovima na jugu koje je nekada držao Nacionalni front - u Tulonu, Vitrolesu, Oranžeu i Marignaneu - korupcija, nepotizam i loše upravljanje bili su ukorenjeni.

ONA JE IKONA RADIKALNE DESNICE U FRANCUSKOJ: Poziva muslimane da prihvate "pravi francuski identitet", premijera nazvala moronom!

Nacionalni front se u svakoj prilici pokazao nesposobnim na bilo kojoj poziciji na vlasti. Nažalost, upravo onaj izborni sistem koji nije dozvolio toj stranci da ima zastupnike u parlamentu mogao bi na kraju uvesti cunami nekompetentnih i korumpiranih političara u narednim godinama.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Napadi 13. novembra su bez sumnje odigrali važnu ulogu u pobedi Nacionalnog fronta. Terorističke radnje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIS) bile su prilika za Le Pen da se obruši na muslimansku manjinu i iskoristi tu zajednicu kao žrtvenog jarca, zajednicu koja je najmirnija i koja poštuje vrednosti Francuske Republike - slobodu, ravnopravnost i solidarnost. To ni u kojem slučaju nije koincidencija.

ISIS-ov cilj i jeste polarizacija francuskog društva i iskorišćavanje raspadanja njegove građanske strukture kako bi regrutovao prostodušne pojedince koji se osećaju odbačeno zbog ksenofobnog diskursa Nacionalnog fronta i kukavičluka francuskih lidera da mu se usprotive.

Dok Francuska još žali zbog napada na svoje multikulturno društvo, pobeda Nacionalnog fronta u nedelju, na isti način kao i ISIS - ovi teroristički napadi, još je jedan korak prema komunitarizmu i porazu sekularnog i progresivnog modela nasleđenog iz prosvetiteljstva i filozofske pobede razuma.

Oni koji i dalje glasaju za Marin Le Pen jednostavno ne shvataju očiglednu protivrečnost svog čina. Oni koji preferiraju kratkoročne izborne interese, kao što je Nikola Sarkozi, omiljeni su saveznici antirepubličkih sila.

(Telegraf.rs / Izvor: http://balkans.aljazeera.net/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.F.C

    9. decembar 2015 | 14:06

    Hahahahahha! Bash ste me nasmejali sa ovim tekstom... Posebno onaj deo gde kaze: kako su u francuskoj muslimani najmirniji!!!! Znaci cekavam od smeha... Zivim u francuskoj i cisto da se zna, za 85% problema kriva je bash ta mirna, plemenita i miroljubiva "manjina"(ima ih isto koliko i pravih francuza) Od ulicnih i nebitnih problema, preko socijalnih pa evo sad na kraju i teroristickih... , a shto se poshtovanja tice svaka druga rec im je: France c'est la merde (francuska je sr*nje)! Mogao bih ovako josh ceo dan da nabrajam koliko su "fini", "kulturni", "jadni"..... Dovoljno je samo reci da su takvi Francuska bi sada bila savrshena zemlja.... I ako sam stranac u Francuskoj podrzavam FN

  • Nikolas

    9. decembar 2015 | 13:48

    MARIN LE PEN JE ZA FRANCUSKU I FRANCUZE NOVA ORLEANKA -SPASITELJ OD BOGA POSLANA KAO I ZA SVE EVROPLJANE KOJI CENE PRAVU DEMOKRATIJU OSLOBODJENU BRISELSKE BIROKRATIJE!! !!

  • Љиљана

    9. decembar 2015 | 13:57

    Сврставање на погрешну страну (западну) је довело до овога. Опасуљите се Французи, видите кога подржавате. Српске пријатеље сте одбацили, слушали Кушнера и бомбардовали Србе. Погрешно!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA