Danas slavimo SVECA koji je bio DŽELAT, i kojeg je SEDAM ŽENA preobratilo u HRIŠĆANINA!

Dželatu Irinarhu rutinu je poremetio događaj iz 303. godine kada mu je, u vreme cara Dioklecijana, sevastijski knez Maksimijan poslao na mučenje sedam žena koje su osuđene na smrt

  • 1

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Irinarha, sveca koji je radio kao dželat u Rimskom carstvu.

OVAKO JE IZGLEDALA RIMSKA VOJSKA: Svet su osvojili na vegetarijanskoj hrani i kiselom vinu (FOTO)

Irinarhu je glavni posao godinama bio da smišlja načine mučenja za hrišćane koji su uhapšeni i osuđeni na najtežu moguću smrt.

Vernici danas slave APOSTOLA koji je napisao NAJPOZNATIJE JEVANĐELJE!

Međutim, rutinu mu je poremetio događaj iz 303. godine kada mu je, u vreme cara Dioklecijana, sevastijski knez Maksimijan poslao na mučenje sedam žena koje su osuđene na smrt.

Irinarh je počeo da muči slabašne i več izmorene žene, ali na pola je odlučio da stane i da odbije da dalje radi svoj posao.

- Zar je ovo Rimsko pravo? Zar treba da verujem ljudima koji tvrde da me Bogovi nagone na ubijanje slabih i nejakih? Ne znam da li postoji jedan ili više Bogova, ali pred njima me ništa neće opravdati ako ovim nevinim žrtvama oduzmem život samo zato što su hrišćanke - rekao je tada Irinarh knezu Maksimijanu.

Foto: sfintisiicoane.wordpress.com Foto: sfintisiicoane.wordpress.com

Irinarha je odmah Maksimijan osudio na smrt, naredivši vojnicima da ga bace u jezero. Ali, Bog po predanju dade snage Irinarhu da ispliva živ. Zatim su ga vojnici bacili u usijanu peć, ali je on navodno i tamo preživeo. Na kraju su ga ubili tako što su mu odsekli glavu mačem.

Pravoslavni vernici danas slave i Svetog prepodobnog mučenika Stefana Novog, Svetog novomučenika Hrista, Svetu prepodobnu Anu, Svetog Romana, Svetog Teodora, i Svetog Marka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA