GRCI NAPRAVILI ČISTKU: Sve izbeglice sa granice sa Makedonijom poslali put Atine!

- Nisam lično video šta se dešavalo ali je sve prošlo bez nasilja. Verovatno je jedina sila koja je upotrebljena bila brojonost policije. Bilo je toliko mnogo policajaca da niko nije pružao otpor. Njihovo prisustvo je bilo dovoljno - citirao je DW reči osobe iz kampa čije se ime ne navodi

  • 0

Idomeni, gradić na severnoj grčkoj granici ka Makedoniji, simbol haosa i očaja od kada je počelo filtriranje migranata po nacionalnosti, sada je potpuno prazan.

NAŠLI SU NAČIN DA OLAKŠAJU SVOJU MUKU: Evo kako izbeglice pokušavaju da zaborave na svoju patnju! (VIDEO)

Idomeni, simbol haosa i očaja od kada su balkanske države počele da filtriraju migrate po nacionalnosti i posle gotovo tronedeljnih protesta oko dve hiljade izbeglica, sada je potpuno prazan,javio je Radio Dojče vele.

DW na makedonskom jeziku javio je da su grčke specijalne policijske jedinice u sredu opkolile kamp kod Idomenija posle čega su sve izbeglice smestili u autobuse i poslali ih put Atine. Prilikom ove akcije su, kako se navodi, na licu mesta uhapšena i četiri novinara.

Prema rečima lekara Crvenog krsta, iako je kamp je bio prazan već od jutarnjih sati, medijima je pristup bio dozvoljen tek u sredu posle podne.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oni su dodali da je prilikom hapšenja bilo svega nekoliko svedoka koji su potvrdili da nije bilo povređenih.

- Nisam lično video šta se dešavalo ali je sve prošlo bez nasilja. Verovatno je jedina sila koja je upotrebljena bila brojonost policije. Bilo je toliko mnogo policajaca da niko nije pružao otpor. Njihovo prisustvo je bilo dovoljno - citirao je DW reči osobe iz kampa čije se ime ne navodi.

Migranti su, dodaje se, ostali zaglavljeni u Idomeniju kada je nekoliko balkanskih zemalja počelo sa rigoroznijom kontrolom granica kojom je prelaz i put ka Evropi omogućen samo izbeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana. Zbog toga su mnogi Iranci, Pakistanci i Afrikanci ostali zaglavljeni na ničijoj zemlji po hladnom vremenu.

Kolone autobusa su citavog dana prevozile izbeglice na olimpijski stadion u Atini, koji je u međuvremenu pretvoren u izbeglički kamp.

Izbeglice i migranti će u buduće biti smeštani u vojnu kasarnu sa makedonske strane.

Prema navodima predstavnika NVO u Idomeniju, u kampu više nema migranata. Taj kamp će, kako se navodi, u buducnosti služiti samo kao tranzitna tačka iz koje će izbeglice nastavljati ka makedonskoj strani granice.

U međuvremenu se u medijima pojavila informacija da deo migranata nema nameru da se vraća u svoje zemlje već da će pokušati da na bilo koji način preko Makedonije i Srbije stignu do Evrope.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Jedan od načina za to je u prolazak preko Medžitlije zbog čega je, prema nepotvrđenim informacijama, i tamo pocelo podizanje žičane ograde, objavio je makedonski Telegraf.

Portparol makedonske vojske Toni Janevski, je izjavio za Telmu da je tokom jučerašnjeg dana počelo podizanje ograde kod graničnog prelaza Medžitlija.

- Tokom jučerašnjeg dana vojska je na osnovu donetih zaključaka dobila zadatak da sprovede potrebne taktičko - tehničke mere u vezi postavljanja žičane ograde tamo gde bude procenjeno da je potrebno -  naveo je Janevski.

Prethodno je Telma objavila izjavu neimenovanog vojnog izvora za agenciju AFP u kojoj kaže da su makedonske vlasti započele sa postavljanjem ograde na prelazu Medžitlija, na granici sa Grčkom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA