• 20

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Vernici slave ANDRIJEVDAN!

Ranije se Sveti apostol Andrej svetkovao i kao narodni praznik, jer je za vreme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka

  • 20

Andrijevdan je slava koja se obeležava 13. decembra po novom, a 30. novembra po starom kalendaru. Slavi je Srpska pravoslavna crkva i svi pravoslavni vernici, a poznata je i po tome što je proslavlja porodica Karađorđević.
DANAS JE VELIKA SLAVA, KOJU SLAVE SRBI PLAVE KRVI: A znate li zašto je ovaj SVETAC razapet na krst?

Ranije se svetkovala i kao narodni praznik, jer je za vreme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka.
Danas slavimo SVECA koji je bio DŽELAT, i kojeg je SEDAM ŽENA preobratilo u HRIŠĆANINA!
Sveti Andrej, prvi Hristov apostol (prvozvani) je i apstol Carigrada i Rusije, a bio je i patron Ruskog carstva i doma Romanovih. Prema predanju, sveti Andrej je bio stariji brat apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.
Iako razapet, sa krsta se obraćao okupljenom narodu, propovedao hrišćanstvo i molio se Bogu sve do smrti.
Vernici danas slave APOSTOLA koji je napisao NAJPOZNATIJE JEVANĐELJE!

Poštujete li običaje na dan praznika?

Glasajte

Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. Sa njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su Romi mečkari slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zveri.
Foto: Wikipedia/Maksim

Foto: Wikipedia/Maksim


Uoči Andrejevog dana, kuva se kukuruz za medvede ili poseban kolač - mečkina pobojnica, kojim se zavezivala čeljust medvedu, da ne kolje stoku. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreje naziva se - Mečkin dan.
U krajevima gde ima medveda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz "za medvede", koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga "mečke ne izjedu", onda ga ukućani pojedu ujutru.
Po planinskim selima pravili su "mečkin kolač" - mečkina pobojnica, koji deca rano odnesu na "mečkina mesta", da medvedi ne kolju stoku. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih.
Za ovaj dan su vezane i mnoge zabrane: u Šumadiji se ne štavi koža niti se bilo šta sa njom radi, a u Homolju se ne radi ništa sa odećom da ga mečke ne bi pocepale. Vodeničari skupljaju priloge u brašnu, od koga prave "hleb za mečku", za koji tvrde da ostaje svež godinu dana.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BD

    Gluposti nema kraja

  • cupa rostov

    srecna slava ali mi nije jasno sta ako karadjordjevici slave za mene je samo jedan bog a vasi karadjordjevici su jedni obicni ljudi kao i mi svi drugi svi smo isti pred bogom

  • sm

    Otkad je hrišćanstvo praznoverje...? Dokle više o običajima? Napišite šta TREBA da se radi svaki dan, a to je da se bude čovek i prijatelj svakom živom stvoru. Uključujući i ulične pse.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima