• 16

SPORAZUM O KLIMI ODOBRILO 200 NACIJA: Pao dogovor o ograničavanju globalnog zagrevanja!

Sporazum koji treba da stupi na snagu 2020. godine, okupio je sve države pod jednim zajedničkim ciljem - smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, sa ciljem da globalno zagrevanje 2100. bude ispod 2 stepena Celzijusa, sa ambicioznim ciljem dostizanja 1,5 stepen Celzijusa

 • 16

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, danas su usvojili sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja, a odobrilo ga je gotovo 200 nacija.
GLOBALNO ZAGREVANJE JE LAŽ, TVRDE ESKIMI: Nešto još STRAŠNIJE nam se dešava sa planetom!

Uz povike oduševljenja, izaslanici 195 država odobrili su sporazum, koji nudi nadu da čovečanstvo može da izbegne katastrofalne klimatske promene i sprovede energetsku revoluciju, preneo je AFP.
Ministar spoljnih poslova Loran Fabijus okončao je gotovo dve noći napornih pregovora članica Ujedinjenih nacija u Parizu udarcem malog zelenog čekica, označavajući konsenzus među ministrima koji su ustali nekoliko minuta da tapšu i izraze svoju radost.
- Vidim prostor, vidim da je reakcija pozitivna, ne čujem protivljenje. Klimatski sporazum iz Pariza je usvojen - rekao je Fabijus.
Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy


Ranije u toku dana, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun održao je nadahnut govor pred učesnicima samita, pozvavši ih da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja, uz poruku da "milijarde ljudi zavise od njihove mudrosti".
Prethodno je francuski predsednik Fransoa Oland pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu "odlučujući" korak i usvoje "istorijski pakt" o ograničavanju globalnog zagrevanja.
- Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj - poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo nacrt globalnog sporazuma.
Novi sporazum zamenjuje Protokol iz Kjota, koji je istekao 31. decembra 2012.
Sporazum koji treba da stupi na snagu 2020, okupio je sve države pod jednim zajedničkim ciljem - smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, sa ciljem da globalno zagrevanje 2100. bude ispod 2 stepena Celzijusa, sa ambicioznim ciljem dostizanja 1,5 stepen Celzijusa.
Dokumentom se takođe predviđa da se do 2020, sa 100 milijardi dolara godišnje, pomognu zemlje u razvoju da smanje emisiju štetnih gasova, kao i petogodišnje revizije nacinalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja počev od 2023.
Nauka tvrdi da prema sadašnjim trendovima emisije gasova sa efektom staklene bašte, svetu preti zagrevanje od 4 stepena i više, što će dovesti do više poplava, suša, porasta nivoa mora, širenja bolesti i sukoba oko resursa.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • BD

  Lažu kako lažu narod napraviti su ozonske rupe sa njihovoj harpom i drugim zagadjivačima ja mislim da to oni rade samo nama da napakoste usa,rusia,korea to je sve zlo

  16
  2

  Podelite komentar

 • Iskreno

  vrhunsko licemerstvo, ubijaju ljude gde god stignu a brine ih klima.

  15
  1

  Podelite komentar

 • CG

  Amerikanci , rusi , eu , kina to su sve štetočine koje će na kraju izazvat 3 World War

  12
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima