IRAN ĆE DOBITI NOVOG VRHOVNOG VOĐU: Ko može da zameni MOĆNOG Ajatolaha Hamneija?

Vrhovni vođa je vrhovni komandant šefa oružanih snaga i ima moć da imenuje sudije, a narod ga bira na 10 godina

  • 0

Iranski komitet ispituje potencijalne kandidate za sledećeg vrhovnog vođu, rekao je bivši predsednik Akbar Hešemi Rafsanžani u nedelju i time je javno razbijen tabu o govoru u javnosti o sukcesiji u Islamskoj Republici.

PUTIN I ASAD OSTALI BEZ KLJUČNOG SAVEZNIKA U SIRIJI: Da li Islamska država pobeđuje?

Čak i nakon što je Ajatolah Ali Hamnei (75) imao operaciju raka prostate prošle godine, javna rasprava o tome ko će ga naslediti još uvek nije otpočela u zvaničnim krugovima zbog rizika od podrivanja najmoćnije ličnosti u Iranu.

Ali, kada se u februaru budu održali izbori Skupštine eksperata, crkvenog tela koje imenuje vrhovni vođa, razgovor će ipak doći do izražaja.

Predsednik Hasan Rohani i njegovi saveznici se nadaju da će zaraditi na popularnosti koju su stekli zahvaljujući nuklearnom sporazumu sa svetskim silama i da će tako osvojiti većinu mesta na parlamentarnim izborima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

IRANSKI VOĐA UGOSTIO PUTINA: "Politika SAD je pretnja za sve zemlje" (FOTO) (VIDEO)

- Skupština eksperata će delovati kada novi lider bude trebalo da postane imenovan. Oni se pripremaju za to i ispituju opcije. Treba da navedu kvalifikovane ljude koji će biti stavljeni na glasanje u skupštini kada se incident bude dogodio - dodao je on.

Skupštini pripada 82 odabranih sveštenika koji su zaduženi da biraju, vrše nadzor i čak diskvalifikuju vrhovnog vođu, koga narod bira na 10 godina. Vrhovni vođa je vrhovni komandant šefa oružanih snaga i ima moć da imenuje sudije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ključni ministri se biraju uz njegov pristanak i on ima konačnu reč kada se radi o spoljnoj politici Irana i nuklearnom programu. Predsednik tu ima malu moć.

Kamenei je drugi vrhovni vođa, a izabran je 1989. godine kada je Ajatolah preminuo.

(Telegraf.rs/ Izvor: news.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA