RODITELJI MOGU DA ODAHNU: Tinejdžerima ispod 16 godina uskoro zabranjen Fejsbuk!

Prema predloženom amandmanu, društvene mreže poput Fejsbuka i Snepčeta, ali i aplikacije "WhatsApp", ne bi bili dostupne onima koji imaju manje od 16 godina, osim ukoliko nemaju dozvolju roditelja za njihovo korišćenje

  • 13

Fejsbuk i neki drugi sajtovi bi uskoro mogli da budu zaključani za decu mlađu od 16 godina, ali onu koja nemaju dozvolu svojih roditelja ili staraoca za njihovo korišćenje.

Deci mlađoj od 13 godina je već zabranjeno korišćenje ovih sajtova, ali prema nacrtu novog zakona Evropske unije, ova granica bi trebalo da se podigne, pa bi Fejsbuk mogao da postane nedostupan mlađima od 16 godina.

Prema predloženom amandmanu, društvene mreže poput Fejsbuka i Snepčeta, ali i aplikacije "WhatsApp", ne bi bili dostupne onima koji imaju manje od 16 godina, osim ukoliko nemaju dozvolju roditelja za njihovo korišćenje.

I pored toga što je ova inicijativa podigla veliku buru i dovela do ideje pokretanja peticije, nova pravila će zapravo biti samo proširenje već postojećih.

Mnogi koji učestvuju u kampanji protiv ovog pravila smatraju da ćenjegovim prihvatanjem deca biti još ranjivija, a ograničavajući količinu informacija i prilika koje tinejdžeri imaju na internetu, oni bi mogla da propuste bitne informacije, kažu protivnici.

Stranice koje skladište korisničke podatke, kao je slučaj s društvenim mrežama, već ograničavaju decu prilikom korišćenja. Većina sajtova zahteva da korisnici imaju ne manje od 13 godina, iako veliki broj njih nema način za proveru godina svojih korisnika.

(Telegraf.rs / Independendt.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sou

    16. decembar 2015 | 23:45

    Da da, a kad pravis novi nalog na nekoj drustvenoj mrezi, mozes da stavis da imas i 95 godina

  • Zxcvbnm

    17. decembar 2015 | 08:01

    Moj sin ima 10 godina i ima nalog na fejsu tu igra igrice i niko mu nije zabranio kada budu stavili u otvaranju naloga da se obavezno upise i broj licne karte sa maticnim brojem adresom i datumom rodjenja pa onda sve prvo provere dali se slaze i kada se slaze onda daju odobrenje za otvaranje naloga e onda nek se jave a do tad mogu da otvorim 100 nalologa i da na svakom imam po 200 godina i da se zovem putin.obama.aleksandar i jos kako hocu

  • M

    17. decembar 2015 | 07:29

    Bas Tako ovo je samo Laz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA